iViaţa unui geniu
Grupul american Apple a anunţat miercuri seară decesul fostului său director general şi cofondator Steve Jobs, în vârstă de 56 de ani.
06 Octombrie 2011, 10:37
Steve Paul Jobs s-a născut în San Francisco, la 24 februarie 1955.
Fiul unor studenţi necăsătoriţi, el a fost dat spre adopţie şi a fost crescut de o familie din Sillicon Valley.
La câteva luni după adopţie, părinţii săi biologici s-au căsătorit şi au dat naştere unei fetiţe.
Aceasta nu a aflat despre fratele său decât la maturitate, scrie BBC.
În timp ce studia la un liceu din Sillicon Valley, centru al industriei electronice din Statele Unite, lui Steve Jobs i s-a oferit o slujbă de vară la o fabrică Hewlett Packard din Palo Alto, unde l-a cunoscut pe Steve Wozniak.
Ulterior, a renunţat la şcoală şi a început să lucreze pentru producătorul de jocuri Atari, scopul său fiind de a aduna suficienţi bani pentru a călători în India.
Întors din călătoria sa, a lucrat din nou la compania Atari şi , împreună cu prietenul său Steve Wozniak, s-a alăturat unui club pentru cei pasionaţi de computer. La acea perioadă, Steve Wozniak lucra deja la proiectarea propriului său computer.
În 1976, Steve Jobs a reuşit să vândă în avans 50 de computere create de Wozniak, fapt ce a dus la lansarea fără probleme a Apple 1, notează BBC.
--fb1Profitul obţinut din vânzarea Apple 1 a fost reinvestit în producerea unei variante îmbunătăţite a dispozitivului Apple 2, lansat un an mai târziu.
Dezvoltarea noilor maşinării a fost costisitoare, astfel că Steve Jobs a convins un investitor local, Mike Maekkula, să îi împrumute 250 de mii de dolari şi, împreună cu Steve Wozniak, cei trei au înfiinţat compania Apple.
În 1984, Steve Jobs a scos pe piaţă computerul Macintosch.
Steve Jobs şi filmele de animaţie
În 1985 a înfiinţat NeXT Computer, iar un an mai târziu cumpărat Grafic Group de la directorul Star Wars, George Lucas.
Compania, redenumită Pixar, producea hardware-uri extrem de costisitoare pentru animaţia pe calculator, care au fost folosite de numeroşi producători de filme, inclusiv Disney.
Potrivit BBC, odată cu achiziţionarea Grafic Group, Steve Jobs a început să producă filme de animaţie pe calculator.
Prima reuşită a fost filmul de animaţie Toy Story, apărut în 1995. Acesta a fost urmat de alte titluri de succes ca Finding Nemo şi Monsters Inc.
Un an mai târziu, Apple a plătit mai mult de 400 de milioane de dolari pentru achiziţionarea NeXZ Computer şi astfel, Steve Jobs s-a întors la compania pe care a fondat-o.
Cel mai mare acţionar Disney
În 2001, lansarea dispozitivului de muzică iPod a fost extrem de bine primită de public, notează BBC.
Odată cu apariţia gadgetului, Steve Jobs a lansata şi aplicaţia iTunes, care permitea utilizatorilor să-şi descarce muzică de pe internet şi să îşi creeze propia listă de piese.
--fb2În 2003, Steve Jobs, a fost diagnosticat cu cancer la pancreas, iar un an mai târziu a fost operat.
În 2005, Disney i-a oferit lui Steve Jobs acţiuni în valoare de 7 miliarde de dolari în schimbul achiziţionării Pixar, co-fondatorul companiei Apple devenind astfel cel mai mare acţionar al companiei Walt Disney.
În 2007, Steve Jobs a anunţat lansarea iPhone.
Un an mai târziu acesta a lansat dispozitivul laptopul ultra-subţire Macbook Air.
În 2011, compania Apple a anunţat retragerea lui Steve Jobs din motive de sănătate, aminteşte BBC.