Istorie la Vatra Dornei
Se împlinesc 114 ani de când a fost construit Cazinoul din Vatra Dornei.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 01 Iulie 2013, 17:55
În această lună se împlinesc 114 ani de când a fost construit Cazinoul din Vatra Dornei, o clădire care pe vremuri reprezenta un punct de atracţie pentru protipendada vieneză.
O parte din banii necesari pentru a construi acest cazinou au fost strânşi prin chetă publică la care a contribuit şi împăratul Austriei, iar de-a lungul timpului, pragul clădirii a fot trecut de personalităţi precum împăratul Franz Ioseph, arhiducele Franz Ferdinand, dar şi personalităţi precum Lucian Blaga, Nicolae Iorga.
Povestea cazinoului din Vatra Dornei şi şansele ca această clădire să fie salvată, le aflăm din materialul Mihaelei Buculei.
La momentul la care a fost ridicat, acest cazinou era considerat un loc special pentru lumea bună a Vienei, care venea la băi la Vatra Dornei şi avea nevoie de distracţie. După Unirea Bucovinei cu România, terenul pe care se afla cazinoul a intrat în reconstituirea Fondului Bisericesc al Bucovinei, în contul reparaţiilor de război pe care Austria a fost nevoită să le plătească României, iar după instaurarea în România a regimului comunist, Cazinoul a fost naţionalizat şi transformat în club muncitoresc şi centru al staţiunii balneare.
În timpul celui de-al doilea război mondial, clădirea a suferit distrugeri importante, fiind necesare lucrări ample de reparţii şi renovare. După 1990, cazinoul a aparţinut societăţii Dorna Turism, iar apoi prin Hotărâre de Guvern, a fost transferat în administrarea Consiliului Local. La acea vreme au fost făcute lucrări de acoperire şi subzidire cu bani de la Ministerul Culturii.
Banii fiind puţini, au fost căutate şi alte surse de finanţare prin constituirea unei fundaţii cu denumirea "Cazinoul Vatra Dornei".
În 2003, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, în calitate de administrator juridic al Fondului Bisericesc din Bucovina a revendicat clădirea cazinoului care însă se afla în stare de ruină. Preoţii ameninţau cu darea în judecată a statului român pentru lăsarea cazinoului în paragină. De atunci şi până acum nu s-a mai făcut nimic.
Aceasta este povestea tristă a unei bijuterii arhitectonice, pentru care de aproape 10 ani nu s-a mai intervenit pentru a fi salvată.
Veştile bune par să vină tot din partea Arhiepiscopiei Sucevei care intenţionează să reabiliteze Cazinoul din Vatra Dornei cu bani europeni. În acest sens, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu o firmă specializată cu care a colaborat şi la obţinerea finanţării externe pentru restaurarea mănăstirilor Dragomirna, Moldoviţa şi Suceviţa, lucrează la un proiect de finanţare europeană, pentru salvarea clădirii cazinoului din Vatra Dornei.