Inundaţii în mai multe oraşe din cauza ploilor torenţiale
Unităţile ISU din Bucureşti au acţionat în 94 de locaţii, fiind necesară extragerea apei din subsolurile imobilelor. Probleme s-au mai întâlnit şi în Chişinău, Constanţa, Tulcea.
Articol de Radio România Actualităţi, 01 Iulie 2013, 09:46
Pompierii intervin luni pentru a scoate apa din subsolurile unor blocuri situate pe şoseaua Floreasca şi pe strada Eforie din Capitală, ca urmare a ploii torenţiale de duminică, se arată într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti (ISUMB).
Unităţile ISUMB au acţionat în 94 de locaţii, în 88 dintre acestea fiind necesară extragerea apei din subsolurile imobilelor. Au fost avariate patru autoturisme.
Potrivit comunicatului, pompierii acţionează şi pentru a scoate apa din subsolul Colegiului Tehnic "Petru Rareş", iar în comuna Pantelimon, în zona străzii Livezilor, se intervine cu forţe din Capitală.
ISU Bucureşti acţionează luni pentru înlăturarea efectelor ploii torenţiale cu patru autospeciale dotate cu motopompe şi cu echipaje de pompieri, au precizat sursele citate.
Conform acestora, de duminică, de la ora 17,30, până luni, la ora 6,00, ISU Bucureşti a primit solicitări de intervenţie în 94 de locuri, 88 dintre cazuri vizând consecinţe ale ploii torenţiale, printre care s-au numărat subsoluri de blocuri, case, curţi inundate.
Foto: Inundaţii în sectorul 4 al Capitalei. Sursa: www.ps4.ro
Cantităţi de apă s-au acumulat şi pe străzi din centrul istoric al Sectorului 4, în special, pe strada Mitropolit Nifon, ploaia abundentă pătrunzând prin acoperişul halei de produse nealimentare de la Piaţa Sudului, cât şi în subsolul şcolii gimnaziale nr. 100 – zona Căii Văcăreşti.
De asemenea, au fost afectate de ploaia torenţială şi câteva amenajări şi spaţii verzi din Parcul Lumea Copiilor, se mai arată în comunicatul primăriei sectorului 4.
Potrivit ISU Bucureşti, duminică, în intervalul orar 17,30 - 19,30, la dispeceratul inspectoratului, au fost primite 232 apeluri prin numărul de urgenţă 112 pentru a interveni atât în Capitală, cât şi în judeţele învecinate pentru a extrage apa acumulată în gospodarii sau chiar în locuinţe.
Duminică, la ora 21,00, pompierii bucureşteni acţionau cu autospeciale echipate cu motopompe în peste 20 de locuri din Capitală, cele mai dificile intervenţii, din cauza cantităţii mari de apă, fiind în zonele Spitalul Clinic de Urgenţă ''Sf. Ioan'', Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ''M. S. Curie'', Facultatea de Stomatologie, Calea Văcăreşti, Strada Brezoianu, Strada Parcului, Strada Măceşului.
Pe parcursul zilei de duminică echipaje de pompieri ale ISU Bucureşti au acţionat în judeţele limitrofe Ilfov (localităţile Vidra, Roşu, Pantelimon) şi Călăraşi (localitatea Frumuşani), ca urmare a solicitărilor primite pentru extragerea apei din locuinţe.
Inundaţii în Chişinău
Potrivit Radio Chişinău, în urma ploilor abundente de duminică mai multe străzi din Capitala Republicii Moldova au fost inundate, iar circulaţia a fost blocată.
În unele sectoare, nivelul apei a depăşit un metru.
Apa a ajuns şi în curţile mai multor case. Potrivit ultimelor informaţii oferite de Primăria Capitalei, 50 de apartamente şi zeci de subsoluri din Municipiul Chişinău au fost inundate, însă numărul acestora ar putea creşte ca urmare a precipitaţiilor de astăzi.
Vântul a doborât peste 20 de arbori, care au avariat 7 automobile.
Edilul capitalei, Dorin Chirtoacă a solicitat ca până la ora 15 să fie efectuate evaluări ale pagubelor provocate de ploi.
Străzi inundate în Chişinău. Foto: Radio Chişinău.
În ţară, în mai multe localităţi din raionul Criuleni cantitatea de precipitaţii a fost de 58 de litri pe metru pătrat, faţă de norma lunară de 71 de litri.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cantităţi semnificate de precipitaţii care depăşesc de câteva ori media au căzut în oraşele Camenca, Cahul, Comrat şi Ceadîr-Lunga.
Meteorologii au emis pentru prima jumătate a zilei de astăzi cod galben de ploi puternice însoţite de descărcări electrice.
În a doua jumătate a zilei precipitaţiile vor scădea în intensitate, dar se va intensifica vântul care va sufla cu o viteză de până la 20 de metri pe secundă.
Constanţa, Cernavodă, Medgidia şi Tulcea, afectate de ploi
La Cernavodă şi Medgidia cantităţile de apă căzute au ajuns la aproape 100 de litri pe metru pătrat.
În oraşul Cernavodă, apa a depăşit digurile de apărare, şuvoaiele au rupt mai multe străzi în localitate, au inundat peste 30 de gospodării şi magazine din centru şi au avariat, pe anumite porţiuni, şi conductele de canalizare.
Deşi apa s-a retras, viitura a lăsat în urmă gropi cu adâncimi de peste un metru.
şi la Medgidia, cantităţile mari de precipitaţii au făcut ravagii.
Ploaia torenţială a provocat distrugeri deosebite în infrastructura rutieră a oraşului şi inundaţii în mai multe imobile şi gospodării.
O stradă de 300 de metri a fost ruptă în două, s-a creat o ravenă pe toată lungimea ei şi au fost smulse bucăţi din caldarâm cu asfalt cu tot, grele de peste 500 de kilograme, care au fost purtate până la 25 de metri în aval. În tot oraşul sunt depuneri de aluviuni, pavaje smulse, culturi agricole distruse.
Şi municipiul Tulcea a fost inundat, din cauza cantităţilor mari de apă căzute, iar în unele locuri apa a ajuns la jumătate de metru.