Interviu cu noul comisar european pentru agricultură
Interviu în exclusivitate pentru Radio România cu noul comisar european pentru agricultură, Dacian Cioloş.
Articol de Oana Pleşa, Radu Croitoru, 09 Februarie 2010, 20:34
Realizator: Doamnelor şi domnilor, bună seara, vă spun Oana Pleşa şi Radu Croitoru. Suntem la Strasbourg, la Parlamentul European, unde noua Comisie Barroso a primit cu foarte puţin timp în urmă votul parlamentului. Noul comisar european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a avut amabilitatea să ne ofere un interviu exclusiv pentru Radio România. Spuneţi-ne, domnule Cioloş, care este primul dosar, prima chestiune de care vă veţi ocupa, imediat după ce veţi depune jurământul. Asta se va întâmpla mâine. Felicitări pentru început!
Dacian Cioloş: Mulţumesc pentru felicitări. Greu de amintit un singur dosar, pentru că sunt foarte multe lucruri pe care va trebui să le preiau şi să le urmăresc în perioada imediat următoare. Sigur, serviciile, Direcţia Generală pentru Agricultură lucrează şi va continua să lucreze deja. Eu voi prelua din mers anumite lucruri. Am avut, de altfel, mai multe întâlniri cu Mariann Fischer Boel în aceste zile, pentru a discuta despre dosarele pe care urmează să le preiau, însă pentru mine cel mai important dosar în acest an rămâne pregătirea reformei politice agricole comune pentru perioada de după 2013.
Este un proces complex, un proces îndelungat. Avem puţin timp la dispoziţie, pentru că intenţia mea este ca, undeva pe sfârşitul anului, să pregătim o comunicare a Comisiei care să fie preambulul textelor juridice legislative care vor reglementa politica agricolă comună după 2013.
Înainte de elaborarea acestei, de prezentarea acestei comunicări a comisiei, am intenţia să organizez o consultare largă la nivel european, pentru că cred că politica agricolă comună, aşteptările contribuabililor, ale consumatorilor vizavi de politica agricolă comună sunt mari şi cred că trebuie creat cadrul pentru ca ei să se poată exprima vizavi de ce aşteaptă de la această politică pentru viitor.
Ascultaţi aici varianta integrală a interviului cu noul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.
Realizator: Cum vedeţi acest cadru, cum o să luaţi legătura direct cu ei, cum le veţi cunoaşte aşteptările?
Dacian Cioloş: O să pregătesc în perioada următoare, probabil lunile februarie, martie, acest proces de consultare care va fi finalizat cu câteva conferinţe, întâlniri la nivel european, dar până atunci în cursul primăverii, până în vară, vom încerca să stimulăm diferitele organizaţii profesionale, reţele din mediul rural, structuri neguvernamentale, dar şi parlamentele naţionale. Voi încerca să implic Parlamentul European, statele membre.
Ştiu că au loc deja dezbateri, se exprimă deja opinii vizavi de ce ar trebui modificat şi ce nu, cum ar trebui să arate politica agricolă comună pentru perioada următoare, şi vom încerca să sintetizăm toate aceste discuţii care deja au început, să le dăm o anumită coerenţă, în aşa fel încât să putem trage nişte concluzii undeva la începutul verii.
Realizator: Mai am o singură întrebare şi imediat lui Oana. În ce măsură aveţi în vedere şi sunt posibile desigur politici aplicate nevoilor şi mai ales stadiului de dezvoltare din fiecare stat membru al Uniunii Europene?
Dacian Cioloş: Când vorbim de politica agricolă, vorbim în primul rând de o politică comună, o politică comunitară, şi asta înseamnă că la nivel european dăm principiile, cadrul general, tocmai pentru a exista o coerenţă legată şi de piaţa comună, dar deja prin programul de dezvoltare rurală, prin alte mecanisme se dă posibilitatea statelor membre să adapteze anumite mecanisme la specificul naţional, la specificul regional. Sigur, pentru perioada după 2013 vom încerca să facem şi mai clar, şi mai evident acest lucru, pentru a ţine cont de această diversitate a agriculturilor şi a spaţiului rural european, dar nu pentru a deconstrui politica agricolă comună, ci pentru a...
Realizator: Pentru a construi mai eficient.
Dacian Cioloş: ...da posibilitatea ca ea să fie şi mai adaptată, să răspundă şi mai bine acestei diversităţi, care este cu atât mai mare acum cu cât Uniunea Europeană are 27 de state membre deja de câţiva ani buni. Legat de programul de dezvoltare rurală care vizează mai ales proiecte de investiţii, de modernizare a agriculturii, aici sigur că depinde foarte mult de modul cum statul membru îşi elaborează acest program naţional de dezvoltare rurală, pornind de la reglementările comunitare şi cum asigură mecanismul de accesare a fondurilor, inclusiv cofinanţarea privată a agricultorilor, pentru a putea să utilizeze aceste fonduri. Şi aici, cred că în România sunt încă multe lucruri de făcut în perioada imediat următoare.
Realizator: Care ar fi acestea?
Dacian Cioloş: Din câte ştiu eu, există încă multe proiecte pe rol care au fost selectate, care au fost aprobate şi care nu-şi găsesc cofinanţare. Deci, cred eu că pentru ca România să aibă o capacitate de absorbţie bună, şi această absorbţie să fie eficientă, să meargă acolo unde banii sunt cei mai necesari şi pot fi cel mai bine valorificaţi, trebuie creat un mecanism, prin care agricultorii să aibă sau beneficiarii să aibă acces la aceste credite şi la garanţii.
Eu cred că am fost foarte clar în Parlamentul European. Acţiunea mea în colegiul Comisiei va fi clar una europeană, deci nu văd prin ce mecanisme aş putea eu să fiu părtinitor cu un stat membru sau altul. Comisia propune anumite politici, aceste politici apoi sunt discutate cu statele membre, sunt discutate cu Parlamentul European care vor codecide în privinţa acestor politici, deci nu văd eu cum aş putea eu să favorizez un stat membru sau altul.
Realizator: Domnule comisar, încălzirea climatică are deja consecinţe negative la nivelul agriculturii în Uniunea Europeană. În România - vă propun să ne întoarcem puţin la România - aceste consecinţe se fac deja simţite prin scăderea resurselor de apă şi prin secete din ce în ce mai frecvente. Există planuri, proiecte pentru adaptarea la noile condiţii climatice agriculturii?
Dacian Cioloş: Da, sigur, prin politica agricolă comună, pentru că după 2013 o să propunem nişte mecanisme prin care să încurajăm statele membre, să încurajăm agricultorii să aibă o utilizare raţională a acestor resurse, pentru că o supralicitare a utilizării acestor resurse poate să ne ducă într-o situaţie foarte dificilă în perioada imediat următoare, deci vom veni cu mecanisme prin care să încercăm să stimulăm o utilizare raţională şi a solului şi a fertilităţii solului şi a apei între altele şi de luare în considerare a specificului pedoclimatic a diferitelor regiuni, atunci când se iau anumite decizii privind crearea anumitor culturi sau altele. Dar, până la urmă, aplicarea acestor măsuri va ţine tot de statele membre, care vor trebui să găsească mecanisme locale, dar prin politicile comunitare vom încerca să oferim aceste instrumente şi să ştimulăm astfel de acţiuni.
Realizator: Deşi aţi fost ministru român al agriculturii, agriculturorii din România şi consumatorii români privesc din nou cu speranţă spre dumneavoastră. În ce măsură credeţi că într-o bună zi populaţia României va putea să consume din producţia proprie şi să nu mai existe atât de multe importuri, iar agricultorii români să poată trăi şi să nu mai trăiască de pe azi pe mâine, aşa cum se întâmplă în prezent? Există perspective în acest sens?
Dacian Cioloş: Eu cred că există, cred că deja a început o reflecţie în această privinţă, pentru că nu mai trebuie să ne bazăm doar pe măsuri pompieristice, de pe o zi pe alta sau de pe un an pe altul. Trebuie ca România să aibă o perspectivă clar trasată, multianuală din acest punct de vedere - şi asta ţine tot de-o decizie politică naţională, la urma urmei.
Sigur, nu este rolul meu, misiunea mea să ajut un stat membru sau altul, dar prin politicile pe care Comisia Europeană le va propune, sper ca România să se regăsească şi mai mult decât s-a regăsit până acum şi să poată să aibă o politică agricolă aplicată la nivel naţional, cât mai consistentă. Deci sper ca şi România să găsească în mecanismele pe care le vom propune pentru perioada următoare, să găsească cât mai multe elemente adaptate specifice şi sper, din acest punct de vedere, ca şi România, ministrul agriculturii, să aibă o prezenţă activă în discuţiile, dezbaterile pe care le vom organiza privind modul cum ar trebui să arate politica agricolă comună la nivelul european după 2013.
Realizator: Cu ce probleme anticipaţi că vă veţi confrunta?
Dacian Cioloş: Sigur, aici sunt de discutat mai multe lucruri, ne-ar trebui aproape o emisiune să discutăm toate aceste lucruri. Am dat deja câteva idei în prezentarea mea, în audierile din Parlamentul European. Cred că trebuie văzut modul cum ajutoarele directe, plăţile directe acordate agricultorilor pot să fie utilizate într-un mod cât mai eficient.
Trebuie văzut cum facem ca între Pilonul întâi privind subvenţiile şi Pilonul doi privind politica structurală şi de dezvoltare rurală să existe o legătură cât mai strânsă şi o complementaritate cât mai mare şi să vedem cum facem ca să ţinem cont şi să punem în valoare cât mai bine diversitatea agricultorilor din UE prin viitoarele mecanisme pe care să le propunem.
Realizator: Care este principala dvs. teamă cu care plecaţi la drum, pentru că trebuie să aveţi şi o strângere de inimă?
Dacian Cioloş: Nu am nici o strângere de inimă, şi nu am motive să am teamă. Eu sunt şi optimist din fire. Sigur, sunt realist şi conştient că vor fi momente dificile, dar dacă n-ar exista provocări în viaţă n-ar mai avea sens să trăim.
Realizator: Ultima întrebare, România are specialişti ca dvs. în relief, are toate şansele să aibă o agricultură bună. Ce nu are România? Ce-i lipseşte ca să fie aşa cum ar trebui?
Dacian Cioloş: Nu ştiu dacă sunt. S-a tot vorbit în presă că sunt un mare specialist şi superspecialist. Nu ştiu dacă sunt nici cel mai bun specialist, nici un mare specialist. Cu siguranţă, cu siguranţă spun, şi în agricultură sunt şi alţi specialişti foarte buni în România, chiar mai buni decât mine. Sper eu să existe înţelepciunea ca ei să poată să fie folosiţi. Şi cred că, în primul rând, de asta este nevoie în România, de înţelepciune şi de capacitatea de a-l accepta pe celălalt şi de a face paşi împreună. Pentru că, altfel, eu nu cred în omul providenţial, eu cred în acţiunea colectivă, în primul rând, şi în politică la fel ca şi în economie.
Realizator: Mulţumim foarte mult, şi să aveţi un mandat plin de succes.
Dacian Cioloş: Mulţumesc.