Interviu cu managerul Spitalului "Dr.Victor Babeș", dr.Emilian Imbri
Interviu cu managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase "Dr.Victor Babeș", dr.Emilian Imbri.
Articol de Radio România Actualităţi, 27 Decembrie 2020, 09:58
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 decembrie, ora 8:29) - "Matinalii... de week-end" - Realizator: Andra Gherega - Astăzi începe vaccinarea împotriva COVID-19 a cadrelor medicale din 10 spitale de boli infecțioase din România.
Cele 10 mii de doze au ajuns de ieri la Institutul Cantacuzino din București, desemnat centrul național de stocare a vaccinurilor, iar o parte din această primă tranșă simbolică va ajunge și la Spitalul "Victor Babeș" din Capitală. Discutăm, însă, despre acest subiect împreună cu managerul spitalului, Emilian Imbri. Bună dimineața!
Emilian Imbri: Bună dimineaţa!
Realizator: Mulțumim foarte multă pentru prezență și pentru disponibilitate. Pentru că există unele nelămuriri în mass-media legate de numărul de doze şi numărul de persoane care vor fi vaccinate în această primă fază, am să vă rog să începem cu aceste lămuriri. Așadar, pntru câte persoane sunt cele 10.000 de doze?
Emilian Imbri: În mod normal, pentru 10.000 de persoane firesc, dar numărul celor care se vor vaccina poate că va fi un pic mai mic. De ce? Iniţial, toţi cei care lucrează în spitale, vorbesc de Spitalul "Victor Babeş", toţi cei care sunt salariaţi ai spitalului au spus că doresc să se vaccineze. Ulterior, însă, precizările şi lămuririle care au sosit vizavi de acest vaccin şi de cine este, să spunem... cui i se recomandă să facă acest vaccin a dus la scăderea numărului celor care se vor vaccina şi ca să fie foarte clar, în Spitalul "Victor Babeş" sunt aproape 900 de salariaţi, dintre care vreo.. nu vreo, cam 280 au făcut şi au trecut prin boală. Aceşti salariaţi au anticorpi şi nu mai are rost să se vaccineze în momentul ăsta. Ei se vor vaccina probabil undeva peste vreo 4-5 luni, când titlurile de anticorpi vor scădea. Un număr de salariaţi de 40-50 sunt, în momentul de faţă, în diverse faze ale bolii, fie că au început de 2-3 zile această infecţie, fie că sunt spre finalul celor 15 zile. Majoritatea sunt cu simptome uşoare, sunt acasă şi sunt câţiva şi internaţi în spitalul nostru, deci nici ei nu vor face acest vaccin şi ca atare numărul celor care au rămas să se vaccineze este în Spitalul Babeş de 530. Sigur că există - că nu ne ascundem - există şi persoane salariate care ezită, în momentul de faţă, aşteaptă să vadă probabil care sunt, dacă sunt cumva şi riscuri şi dacă există şi manifestări şi contraindicaţii mai serioase şi care se vor vaccina probabil că este, aşa cum s-a stabilit şi cum s-a şi spus foarte clar, este un vaccin de bunăvoie şi nesilit de nimeni făcut fiecărei persoane. Ca, asta este situaţia în momentul ăsta, astăzi.
Realizator: Ştim şi înţelegem că există reţineri chiar şi printre medici. Am să vă întreb, totuşi, ce-i determină pe colegii dumneavoastră să se vaccineze?
Emilian Imbri: Gâdinţi-vă puţin, că sunt 10 luni de zile în care ei, practic, nu prea au avut pauză. Nu prea au avut pauză. Sigur că am încercat să le oferim momente de concediu minim necesare celor care într-adevăr nu mai rezistau, dar nu au avut practic pauză şi ce au văzut ei în spital, au văzut şi cazuri uşorare, sigur că da, dar în ultimele lui au fost martorii unor bolnavi, /.../ unor bolnavi care au venit cu simptomatologie mai severă şi chiar severă, au văzut ceea ce se întâmplă în Terapie Intensivă şi au văzut, practic, la un moment dat, indiferent de cât ai vrea să intervi, nu poţi să faci faţă acestei infecţii, ca atare, îşi doresc... Ei au văut pe colegii lor care s-au infectat şi au fost şi ei internaţi. Am trăit cu toţii, să spunem, emoţia să-i vedem sănătoşi şi din nou la lucru, pe fiecare dintre noi. Au fost şi colegi de-ai lor seniori, trecuţi de 60 de ani, în pragul pensiei, care au făcut boala şi nu ne-a fost uşor să trecem alături de ei de aceste momente şi, ca atare, iată, sunt motive suficiente, lăsând de-o parte faptul că speranţa, dar după ce se vaccinează, să fie un pic mai liniştiţi timp de câteva luni, iată, sunt motive suficiente, spuneam, să îi determine să se vaccineze.
Realizator: Am să vă pun o întebare uşor personală, dumneavoastră vă veţi vaccina?
Emilian Imbri: Bineînţeles, bineînţeles. Sunt o persoană care se încadrează în grupa de risc care are dreptul să se vaccineze printre primii, adică am trecut de 60 de ani, sigur că da, nu vreau să vă spun vârsta, iată, mă alint, îmi cer scuze ascultătorilor, dar mă voi vaccina, pentru că mi-e teamă de această boală, în continuare mi-e teamă, vreau să fiu mai liniştit în următoarele zile şi săptămâni şi luni şi aş vrea să... nu să fiu neapărat un exemplu, dar gândi-vă puţin, dacă conducătorii instituţiei ar spune "Eu nu mă vaccinez!", cam cum ar privi colegii mei, care s-au expus direct, deci ei au intrat direct în saloane, au fost lângă aceşti bolnavi, cum m-ar privi? Nu m-aş simiţi chiar bine. Şi cum m-ar privi cei care mă ştiu din cele câteva luni în care noi am mai conversat prin intermediul dumneavoastră?
Realizator: E adevărat că vaccinarea aceasta, cel puțin într-o primă fază, a cadrelor medicale, va reduce din presiunea care este acum pe ei și în spitale? Şi am să vă întreb apropo de acest lucru, care mai este situația privind locurile în spitale?
Emilian Imbri: Să ştiţi că din păcate nu pot să spun că este o pauză sau că este vreo relaxare pentru cei care lucrează în spitale. Locurile sunt pline, solicitările sunt din ce în ce mai numeroase, nu există sărbători de iarnă, nu există altă formă de relaxare. Din păcate, oameni se îmbolnăvesc şi ne așteptăm chiar după această perioadă de vacanţă de iarnă să crească numărul celor care vor veni spre spital.
Realizator: Apropo de faptul că, da, eeste foarte posibil să avem cel puțin două luni - ianuarie și februarie - cu o presiune și mai mare pe sistemul medical, vă îngrijorează noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, având în vedere că la noi, în spitalele din țară, presiunea este uriașă, iar reacţia statelor europene a fost promptă în această situație.
Emilian Imbri: Vedeți, sunt motive pentru care ar trebui să nu fiu foarte îngrijorat, pentru că exact cum aţi spus dumneavoastră, reacţia a fost promptă, măsurile care s-au luat pentru a opri, să spunem, deplasarea și circulația acestei noi tulpini au fost rapide, Doamne ajută, că din partea tuturor și ca atare și noi suntem feriți indirect, chiar dacă la noi încă măsurile nu sunt foarte stricte și ferme, nici nu ar putea fi în mijlocul sărbătorilor de iarnă să obligi pe cineva să creadă că vine ceva mai rău decât este. Ca atare, cred că nu va ajunge la noi foarte repede, sper ca vaccinarea sa fie suficient de consistentă, să spun așa, până când această tulpină va ajunge și la noi. Ştim că această tulpină, sau cel puțin, s-a transmis de către cei care știu sigur lucrul acesta, această tulpină este detectabilă, la fel ca și SARS-CoV-2, tot... nu ştiu cum s-o numi, tot SARS-CoV-2 trebuie să fie, că este acelaşi virus. Ştiu că este mai tânără, în sensul că este mai agilă și se transmite mai ușor de la o persoană la alta şi în grupuri, dar mai știu că este și ea, practic, anihilată sau... hai să vorbim atat de sever, este şi ea sensibilă la acest vaccin. Deci, anticorpii care se creează după acest vaccin pot să se lupte și cu această tulpină. Ca atare, în mod normal, nu ar trebui să ne speriem foarte tare. Ar trebui însă să luăm, conştienţi, măsuri mai severe.
Realizator: Apropo de vaccin, și vom vorbi pe final și de măsurile de protecție pe care trebuie să le luăm în continuare, cel puțin așa considerăm probabil mulți dintre noi, vaccinul de la Pfizer-BioNTech, conform prospectului, nu este precizat pe ce durată oferă protecție, dar aș vrea să ne explicați puțin ce înseamnă această tehnologie ARN mesager, pe înțelesul tuturor.
Emilian Imbri: Să ştiţi că nu pot să vă spun mult despre treaba asta, de ce? Pentru că nu sunt specializat în această zonă. Ceea ce știu este că ce facem noi astăzi nu este un produs natural, este un produs sintetic, este vorba de o matriţă, deci nu e vorbă de tulpină de virus, să zicem, omorât sau atenuat, nu, este vorba de o matriţă care are configuraţia identică cu ceea ce are virusul pe matriţa lui, să spunem, naturală şi care determină în organism apariţia anticorpilor care sunt în stare să îl recunoască şi să îl neutralizeze... nu ştiu dacă termenul este potrivit, să-l anihileze. Ca atare, cam despre asta vorbim noi. În momentul de faţă nu ştim foarte clar totuşi cât va fi sau cât va dura această imunitate. Vedeţi că nici imunitatea naturală, câştigată după boală nu este foarte clar şi foarte limpede cât ar dura, câteva luni, patru luni, cinci luni, şase luni, vedeţi că încă nu s-au făcut publice date despre eventuale reîmbolnăviri, nu se cunoaşte încă în România un număr de persoane care s-ar fi reîmbolnăvit ca să putem să aflăm sau să ne dăm seama cam după cât timp şi în ce condiţii şi care sunt factorii care, să spunem, favorizează o reîmbolnăvire după o boală de genul ăsta. Ca atare, nici despre vaccin... că spun cei care l-au creat că ar fi vorba de cinci, şase luni de zile sau că mai mult oricum decât imunitatea obţinută natural, vom vedea, practic vom vedea.
Realizator: Bineînţeles că apare şi întrebarea, după ce trece efectul vaccinului, va fi necesar să ne revaccinăm?
Emilian Imbri: Sigur, sigur. Gândiţi-vă puţin că auzeam şi ieri comentariul pertinent al unor persoane care, cu o simplitate extraordinară, au spus lucrurilor pe nume. Gândiţi-vă că avem o multitudine de virusuri şi diverse forme de gripe sezoniere autohtone şi internaţionale, poftim, care circulă de ani de zile, de când ne-am născut noi ne ocupăm de a ne împrieteni sau a ne certa cu astfel de fenomene şi de virusuri bineînţeles, şi pentru care s-au făcut deja vaccinări. Deci faptul că facem, şi vă întreb, dar nu îmi răspundeţi, deci faceţi în fiecare an bănuiesc vaccinul împotriva gripei. Eu cel puţin îl fac, împreună cu colegii mei de-aici, în fiecare an facem vaccinul împotriva gripei. De ce îl facem în fiecare an? Să ne ferim din timp de gripa de gripa din anul respectiv. Sigur, probabil că în foarte scurt timp, cum spunea un domn, ieri, în timpul unei emisiuni, în foarte scurt timp ne vom vaacina în fiecare an sau poate de două ori pe an la început împotriva acestei gripe, acestei infecţii, iertaţi-mă.
Realizator: Aceasta este ţinta tuturor probabil. Spuneam că am să vă mai întreb pe final de măsurile de protecie sanitare necesare în continuare în această perioadă.
Emilian Imbri: Să ştiţi că eu personal după ce mă voi vaccina nu o să renunţ la mască şi voi purta în continuare masca şi nu vreau să creadă lumea că îi păcălesc. Sigur, o voi purta şi după ce fac rapelul, la 21 de zile, deci practic când în mod normal o să fiu sigur şi o sa mă testez să văd dacă am anticorpi, şi dacă am anticorpi, aş prefera totuşi, mă simt mai în siguranţă să port mască, şi să ştiţi că, încet, încet, te obişnuieşti să trăieşti mai la 2 metri distanţă de cei din jurul tău.
Realizator: Cel puţin pentru o perioadă, tocmai pentru ca revenirea la acelaşi aşa-zis normal să se petreacă în condiţii cât mai sigure, cu cât mai mulţi oameni dragi, apropiaţi, în viaţă, ca să spunem, pentru că despre asta vorbim, şi fără să fie afectaţi de această boală. Mulţumim foarte mult pentru prezenţa în aceasta dimineaţă!
(RS)