Întâlnire FMI-patronate-sindicate
Aceştia au discutat despre acordarea următoarelor tranşe din împrumutul extern.
Articol de Iulian Olescu, 03 Noiembrie 2009, 14:29
Asociaţiile patronale şi sindindicale s-au întâlnit astăzi pe rând cu delegaţia de evaluare a FMI.
Reprezentanţii patronatelor susţin că, fără următoarele tranşe din împrumutul extern, România riscă să atingă un nivel record al scăderii economice.
Vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a precizat că a cerut reprezentanţilor Fondului să elibereze această tranşă în decembrie, deoarece, în caz contrar, guvernul va fi obligat să atragă toate resursele de finanţare de pe piaţa internă şi astfel accesul la credite pentru companiile private ar fi blocat, cu efecte negative majore pentru economie.
Petru Dandea a mai spus că FMI ia în calcul pentru România o creştere de 0,5% în 2010 şi de 1,5% în 2011.
Referitor la vârsta de pensionare, toate confederaţiile sindicale sunt de acord ca aceasta să fie scăzută la 63 de ani pentru bărbaţi şi să se procedeze şi la o egalizare a vârstei de pensionare şi pentru femei spre acest nivel, dar până undeva în jurul anului 2025.
Liderul BNS, Dumitru Costin, ar fi cerut FMI să nu acorde a treia tranşă a împrumutului pentru că - susţine el - politicienii români trebuie să primească o lecţie pentru criza prin care trece ţara.
Celelalte confederaţii sindicale au declarat şi la intrarea la întâlnire, şi după întâlnirea cu reprezentanţii FMI, că se aşteaptă ca Fondul să elibereze cea de-a treia tranşă a împrumutului chiar în condiţiile în care adoptarea legii salarizării unitare, a legii sistemului unic de pensii şi a legii disciplinei fiscale nu s-ar efectua până la data stabilită iniţial în acord, şi asta deoarece - spuneau ei - este clar că aceste legi nu vor putea fi aprobate decât după alegerile prezidenţiale.
La rândul său, după discuţiile avute cu sindicaliştii şi patronii, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat:
"Am avut discuţii foarte constructive cu sindicatele în cursul acestei dimineţi. Cred că este foarte important pentru noi să înţelegem şi consecinţele şi pentru ei să înţeleagă funcţionarea economiei."
"Suntem într-o situaţie foarte dificilă. Este imposibil ca angajaţii să primească sporurile salariale pe care le doresc, pentru că economia este, per ansamblu, într-o situaţie foarte dificilă" a declarat Jeffrey Franks.