Iniţiativă româno-italiană privind furtul de identitate
România şi Italia au lansat la Bruxelles o iniţiativă comună privind crearea de strategii de descurajare a furtului de date în toate statele Uniunii Europene.
28 Octombrie 2013, 19:09
România şi Italia au prezentat, la Bruxelles, o iniţiativă comună pentru diminuarea numărului de cazuri de furt de identitate, în special pe internet.
Prin furt de identitate pot fi făcute afaceri ilegale în numele altor persoane, iar la nivelul Uniunii Europene, pierderile anuale provocate de acest tip de fraudă sunt estimate la sute de milioane de euro.
Pe baza cooperării româno - italiene pot fi, însă, create strategii de descurajare a acestui fenomen în toate statele Uniunii.
Oriunde în spaţiul public unde ne sunt solicitate codul numeric personal, de exemplu, sau datele din cardul de identitate nu trebuie să le divulgăm decât dacă suntem siguri de identitatea celor care le cer - susţin organizatorii conferinţei de astăzi, de la Bruxelles.
Despre iniţiativa celor două state, România şi Italia, vorbeste Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.
"Cele două ţări partenere, România şi Italia, încearcă să realizeze pentru prima oară o nouă entitate, o nouă instituţie - Observatorul European Antifurt de Identitate; astfel, toate cele 28 de ţări membre să aibă un singur concept, o singură informare şi evaluare cu privire la această problematică.
"Toate concluziile şi studiile care vor fi realizate vor fi remise atât către organele naţionale din România şi Italia, către Europol şi Interpol, fiindcă este o problemă naţională, o problemă europeană, dar, până la urmă, şi o problemă locală", spune Sorin Mierlea.
9 persoane din 100, victime ale furtului de identitate
Din 100 de persoane nouă au fost cel puţin o dată victimele unui furt de identitate - susţine studiul prezentat la conferinţa de astăzi.
Procentul nu trebuie subestimat - au spus reprezentanţii români şi italieni, deoarece el dovedeşte că o informare clară şi completă în privina acestui fenomen se impune mai mult decât oricând, pentru a combate caracterul din ce în ce mai periculos şi mai agresiv al acestuia.
De ce este importantă această iniţiativă pentru cele două state vorbeste reprezentantul Italiei, Flavio Bondi.
"Este important să avem strategii europene pentru siguranţa internetului, astfel încât oamenii să poată face tranzacţii fără riscuri, pentru că aceasta înseamnă siguranţa cetăţeanului şi creştere economică pentru cele două state. Această iniţiativă va fi preluată la nivelul celor 28 de state membre", spune Flavio Bondi.