În căutarea norocului
Minunata călătorie a lui Sven în țara lui Șapte Împărat.
Articol de Sorina Man, 03 Decembrie 2009, 12:33
În Japonia, Norocul vine purtat pe o corabie de şapte soli speciali, numiţi Shichifukujin. Fiecare are specialitatea lui, iar faptul că sunt şapte nu-i deloc întâmplător, dacă ne gândim că Japonia este şi astăzi împărţită în şapte ţinuturi, că minunatul cod bushido are şapte principii (dreptatea, curajul, bunăvoinţa, respectul, politeţea, onoarea şi loialitatea), ori că festivalul stelelor, Tanabata, se ţine în a şaptea zi a celei de-a şaptea luni - lunare, că naşterea unui copil se sărbătoreşte în cea de-a şaptea zi şi aşa mai departe.
Fiecare dintre cei şapte pitici ai norocului din Japonia, aşa cum sunt reprezentaţi, de obicei, aduce câte ceva.
Ebisu este purtătorul de noroc al pescarilor, cărora le dăruieşte năvoadele pline.
Daikoku aduce noroc pentru cei ce lucrează pământul ori pregătesc cu har bucatele sale și îi fereşte de rele, ca şi pe comercianţi.
Benten aduce bucuria, prosperitatea şi longevitatea şi este patroana norocoasă a celor din lumea artelor, știinţei, educaţiei, cărora le dăruieşte dragoste, elocinţă şi, desigur, noroc.
Fukurokuju le aduce noroc celor dedicaţi înaltelor arte spirituale, cărora le dăruieşte, pe deasupra, longevitate, sănătate şi chiar prosperitate.
Hotei este cel care însoţeşte norocul cu abundenţa, îndestularea, bucuria traiului bun. E mereu vesel şi poartă pe umăr o traistă cu merinde, care nu se termină niciodată.
Jurojin poartă cu el înţelepciunea, deopotrivă a celor trăite de oameni dar şi de vieţuitoare. De aceea are drept toiag un corn de cerb iar mesagerii lui sunt broasca ţestoasă şi cocostârcul. Darurile lui însoţite de noroc sunt cele ale sănătăţii şi traiului cumpătat.
Bishamon este cel care le aduce noroc celor ce poartă arme şi sunt dedicaţi artei războiului şi deasemenea este un neîntrecut păzitor al comorilor.
( Audio:Ascultați întreaga poveste )