Haldă de steril în pericol să deverseze
În Maramureş mineritul şi prelucrarea minereurilor neferoase au produs imense cantităţi de deşeuri.
Articol de Adrian Marchiş, Maramureş, 14 Martie 2018, 08:24
În judeţul Maramureş, mineritul şi prelucrarea minereurilor neferoase au produs imense cantităţi de deşeuri, aşa-numitele halde de steril şi iazuri de decantare, multe dintre ele încă neecologizate pentru a fi închise.
Problema relevantă şi deosebită este la iazul de decantare de la Bozânta Mare, în care sunt depozitate peste 40 de milione de tone de steril de flotaţie, adică metale grele de cupru, plumb, zinc în concentraţie mică, sub 1%.
Este printre cele mai mari din ţară, ce se întinde pe o suprafaţă de 105 hectare la bază şi peste 60 de hectare la vârf.
Iazul este nefuncţional de 11 ani, de când s-a închis mineritul şi nu mai are nicio sondă inversă pentru evacuarea apei după avaria din toamna trecută, astfel că excedentul de apă din iaz acumulat prin precipitaţii ar putea fi evacuat necontrolat prin posibila surpare a barajului digului şi revărsarea în cursurile de apă.
Iazul aparţine soocieţătii Convert Mil, din subordinea Ministerului Economiei, a guvernului.
Pentru punerea lui în siguranţă şi ecologizare nu s-a făcut mare lucru din 2007, iar în anul 2000 la acest iaz de la Bozânta a vut loc accidentul ecologic între cele mai mari din România.