Guvernul pregăteşte o ordinanţă de urgenţă în cazul City Insurance
Ordonanța va urgenta plata despăgubirilor pentru șoferii ghinioniști nevoiţi să folosească polița RCA de la această companie de asigurări, în caz de accident.
Articol de Iulian Olescu, 21 Septembrie 2021, 08:30
Guvernul pregătește o ordonanță de urgență în cazul City Insurance care va urgenta plata despăgubirilor pentru șoferii ghinioniști nevoiţi să folosească polița RCA de la această companie de asigurări, în caz de accident.
Aceasta pentru că, așa cum este legea acum, ei ar trebui să aștepte luni sau poate și ani până când instanța va declara definitiv falimentului City.
S-a mai întâmplat şi în cazul altor două companii, Carpatica şi Astra, care au ieșit de pe piața asigurărilor.
De această dată, executivul ar urma să permită plata despăgubirilor înainte de declararea falimentului. Decizia ar putea fi luată la prima ședință de guvern.
Între timp, Fondul de Garantare a Asiguraților a început să primească cereri pentru plata daunelor. Solicitarea trebuie însoțită de documente justificative pentru deschiderea dosarului de daună.
După constatare, șoferii cu mașini avariate pot merge direct în service, dar probabil vor trebui să-și plătească la început din propriul buzunar reparația.
Toate aceste informații au fost incluse într-un ghid publicat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule.
În ghid se subliniază că, dacă dețineți o poliță de asigurare emisă de City Insurance, aceasta rămâne valabilă în continuare până cel târziu la 90 de zile după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau până la expirarea poliței, dacă valabilitatea acesteia se încheie în mai puțin de trei luni.
Prin urmare, până la atingerea unuia dintre aceste termene, în cazul unei polițe RCA, de exemplu, puteți circula pe drumurile publice, iar dacă veți fi controlați în trafic nu veți fi sancționați. Dacă sunteți victima unui accident rutier produs de un conducător auto al unui autovehicul asigurat printr-o poliță RCA emisă de City Insurance, dacă nu ați avizat încă dauna la societatea de asigurare, aveți dreptul să o faceți adresându-vă Fondului de Garantare a Asiguraților cel târziu până la data denunțării poliței RCA de către asigurat, dar nu mai mult de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului. Pentru încasarea indemnizațiilor sau a despăgubirilor veţi putea depune o cerere de plată motivată și însoțită de documente justificative.
City Insurance era lider de piață, cu 3 milioane de polițe RCA emise. A funcționat, a ajuns sus și apoi a căzut, după modelul celorlalte două companii care au dat faliment cu poliție ieftine și cu plata cu întârziere a despăgubirilor. Un colos cu picioare de lut, care avea probleme cu banii încă din 2017. Mai mult, conducerea companiei nu numai că nu ar fi acționat legal pentru redresare, dar a plătit dobânzi pentru împrumuturi fictive și reasigura riscurile în paradisuri fiscale, unde verificările erau foarte greu de făcut.
Sunt informații din ancheta ASF care ar fi anunțat și Direcția Națională Anticorupție.
De ce s-a acționat așa de târziu deocamdată nu este clar, dar ar fi nevoie inclusiv de modificarea legislației europene în domeniu, pentru ca astfel de situații să nu mai apară - spune directorul ASF, Valentin Ionescu.
Valentin Ionescu: Această companie avea cedare în reasigurare peste 90%, iar cedarea aceasta erav făcută în paradisuri fiscale din insulele Cayman și insulele Barbados. Din păcate, și directiva Solvabilitate 2. Ar trebui ajustată. Noi am trimis o propunere la Autoritatea Europeană /.../, având în vedere aceste probleme identificate, ajustată în sensul a nu se mai permite asigurătorilor din România sau dintr-un stat membru al UE să-şi facă reasigurare în paradisuri fiscale, pentru că sunt foarte greu de obținut informațiile şi de confirmat clauzele contractelor de reasigurare.