Guvernul a fost demis
Moţiunea de cenzură a fost adoptată cu 254 de voturi "pentru" şi 176 "împotrivă". Este pentru prima oară după `89 când un guvern cade în urma unei moţiuni de cenzură (video).
Articol de Ionuţ Dragu, 13 Octombrie 2009, 14:21
Din acest moment executivul condus de Emil Boc poate îndeplini numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului noului Guvern.
Potrivit articolului 113 din Constituţie, adoptarea unei moţiuni de cenzură înseamnă retragea încrederii acordate guvernului, adică demiterea executivului condus de Emil Boc.
Într-o astfel de situatie, este începută procedura nominalizării unui candidat la funcţia de premier.
Pentru desemnarea acestuia, preşedintele României trebuie să consulte partidul care are majoritatea absolută în Parlament sau, dacă nu există o asemenea majoritate, partidele reprezentate în Parlament.
În acest moment PDL are cel mai mare număr de parlamentari, dar nu deţine majoritatea, iar liderii PSD au vorbit deja despre posibilitatea formării unei majorităţi cu PNL.
La rândul său, Partidul Naţional Liberal a anunţat că ar putea susţine un guvern de tehnocraţi, cu un premier independent.
Legea fundamentală mai arată că, în termen de 10 zile de la desemnare, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a noului executiv.
Urmează dezbaterea în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi acordarea votului de încredere.
În cazul în care parlamentul respinge de două ori solicitarea de învestitură a unui nou guvern, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi după consultarea preşedinţilor celor două camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, şeful statului poate dizolva parlamentul şi declanşa alegerile anticipate.
Însă acestă prevedere nu poate fi aplicată în ultimele 6 luni ale mandatului prezidenţial.
În România au loc alegeri prezidentiale peste aproximativ 40 de zile.