Grâul II
Grâul sau boabele noastre cele de toate zilele.
Articol de Zenaida Luca-Hac, 25 Februarie 2010, 15:50
Când bobiţele de grâu devin făină, iar făina pâine şi paste, pierd destul de mult din nepreţuite lor principii atothrănitoare.
Dacă doriţi ce e mai bun pentru minunatul vostru corp, atunci în loc de pâine mâncaţi grâu fiert. La orice. Arpacaşul, de pildă, fierbe minunat.
Îl puneţi ales şi spălat în apa clocotind pe foc, îl lăsaţi să fiarbă 5 minute, stingeţi focul, puneţi capacul şi-l mai lăsaţi încă o jumătate de oră să tăinească cu Dumnezeu. Îl puteţi mânca boabe sau pasat.
Vă sugerăm câteva feluri de a vă ospăta cu grâul fiert. Fiecare fel are un nume propriu.
A pregăti mâncare şi a-i da un nume este, de altfel, un exerciţiu de imaginaţie care alungă oboseala şi încordarea unei zile de muncă.
Aşadar, câteva creaţii cu arpacaş:
- Cucernicie: arpacaş fiert îndulcit cu miere şi împlinit cu nucă, miejii întregi sau pisaţi. E o mâncare străveche, rituală, pe care o puteţi întregi cu câteva stafide, busuioc şi scorţişoară.
- Urcuş: arpacaş scăldat în sos de ulei de măsline gros, nerafinat, usturoi, ceapă sau praz crud, sau şi una şi cealaltă, măsline, cimbru şi maghiran.
- Împrimăvărare: arpacaş cu salată de spanac crud sau lăptucă, pastă de nucă cu usturoi, busuioc, pătrunjel ori mărar proaspăt.
- Săţietate: Arpacaş cu pastă de fasole şi linte, praz, cimbru, rozmarin şi chimen.
Postitorilor ce au dezlegare la brânză şi lapte le sugerăm să înmoaie două linguri de boabe fierte în brânza de vaci frecată cu ulei de măsline, usturoi, verdeţuri prosaptete şi ierburi de primăvară, care le vor fi lor bine-plăcute şi să se desfete cu ea împreună cu salată de spanac crud.
Ce nume i-aţi da ? Poate Fiori de primăvară ?
Cât despre grâul cu lapte cu miere mângâiat cu scorţişoară şi un vârf de vârf de cuţit de nucşoară, eu l-aş numi Dulcele sărut al mirilor.