Germania speră să facă rost de bani din Elveţia
Germania ar vrea să recupereze câteva miliarde de euro din băncile elveţiene, bani depuşi de cetăţeni germani în ultimii zece ani. Autorităţile de la Berlin susţin că este vorba de evaziune fiscală.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 20 Iulie 2011, 19:19
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, spune că reuniunea liderilor din zona euro va avea rezultate bune.
Declaraţia a venit cu puţin timp înainte de o discuţie a cancelarului german cu preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, în încercarea de a ajunge la un punct de vedere comun pentru summitul de mâine, de la Bruxelles.
Germania este unul din marii finanţatori în cadrul programelor comunitare de ajutor financiar, inclusiv pentru Grecia.
Din acest motiv, în ultima vreme au apărut tot mai multe nemulţumiri printre germani, care spun că nu este normal să plătească ei pentru greşelile economice ale altora.
Pe acest fond a apărut anunţul că Germania ar vrea să recupereze câteva miliarde de euro din băncile elveţiene, fiind vorba de bani depuşi de cetăţeni germani în ultimii zece ani.
Autorităţile de la Berlin susţin că este vorba de evaziune fiscală.
Germania lansează o nouă ofensivă de recuperare a impozitelor neplătite de cetăţenii săi cu conturi nedeclarate în afara ţării.
Fiscul german ar urma să recupereze 14 miliarde de euro
Vizate sunt, din nou, băncile elveţiene, care ar putea fi nevoite să plătească până la 14 miliarde de euro Fiscului german.
Banii ar reprezenta prejudiciul creat în ultimii zece ani prin evaziunea fiscală practică în Elveţia de cetăţenii germani, potrivit cotidianului Handelsblatt.
Iniţiativa ar face parte dintr-un plan mai amplu al ministrului de finanţe, Wolfgang Schaeuble, care vrea să redirecţioneze aceste sume spre vistieria Republicii Federale până la toamnă.
Acţiunea ar marca şi sfârşitul unui conflict de mai mulţi ani cu Elveţia pe tema legii secretului bancar din această ţară.
Cele două părţi au negociat, în acest timp, fără succes şi un acord privind dubla impunere.
Din cele 14 miliarde de euro, patru ar putea fi solicitaţi, într-o primă etapă, ca sumă forfetară.
Băncile elveţiene vor trebui ulterior să calculeze diferenţa între soldul conturilor în discuţie în urmă cu zece ani şi cel de acum.
Fiscul german ar putea să reclame până la 30% din această diferenţă, mai scrie Handelsblatt.
Autorităţile germane au înregistrat progrese majore în lupta cu evaziunea fiscală, mai ales după cumpărarea unui cd cu date furate de la instituţiile financiare din Elveţia şi Liechtenstein.
În 2010, Fiscul german a recuperat astfel 1,6 miliarde de eruo.
Peste 23.000 de cetăţeni au recunoscut că au ascuns bani de statul german şi şi-au reglementat între timp situiaţia.
Potrivit Handelsblatt, băncile elveţiene ar urma să-şi recupereze cele 14 miliarde de la clienţii lor germani, care ar avea în conturile din Elveţia în jur de 150 de miliarde de euro, bani nedeclaraţi şi netaxaţi în Germania.