"Frontieriștii", românii care și-au riscat viața pentru libertate
Sute de mii de români au încercat să treacă ilegal granițele României, în căutarea libertății dar numai în jur de 100.000 au reușit să obțină azil în Occident, între 1969-1989.
Articol de Luminiţa Voinea, 27 Martie 2018, 10:21
"Frontieriștii" sunt acei oameni despre care în perioada comunistă nu se vorbea decât în șoaptă, cu admirație.
Oameni care nu doar au visat că sunt liberi, ci și-au riscat viața pentru libertate, iar unii chiar și-au pierdut-o.
Sute de mii de români au încercat să treacă ilegal granițele României, în căutarea libertății, în perioada comunistă
Aproximativ 100.000 au reușit să obțină azil în Occident, în intervalul 1969-1989.
Despre povestile acestor oameni, FRONTIERIȘTII, cum li se spune generic, a discutat Maria Țoghină la ediția de luni a emisiunii Serviciul de noapte.
Marina Constantinoiu, invitata ediției, este unul dintre puținii jurnaliști care a documentat acest subiect.
"Fenomenul frontierist s-a manifestat între 1949 şi 1989, dar cu precădere în anii 80, când a devenit unul de masă, indicator clar al problemelor cu care se confrunta societatea în acei ani.
Sunt peste 100.000 de români care în intervalul 1969-1989, deci în 20 de ani, au reuşit să fugă şi să primească azil politic. Alte zeci de mii de români au încercat să treacă graniţele, dar au fost arestaţi, bătuţi, umiliţi în public, judecaţi şi trimişi în închisori de maximă securitate. Doar în 1989 au încercat să treacă ilegal graniţele 50.000 de români ! Mulţi dintre cei care au încercat să treacă au fost returnaţi de autorităţile iugoslave sau ungare", a afirmat Marina Constantinoiu, jurnalist la Mișcsarea de Rezistanță.
Ea a vorbit despre lagărele în care erau trimiși românii prinși la granițe.
AUDIO Marina Constantinescu, la emisiunea Serviciul de noapte:
Documentarea campaniei s-a făcut în arhivele STASI şi CNSAS, plus cu sprijinul unor specialişti din Germania, dar şi cu mărturii directe de la frontierişti, care deţin documente privind fuga lor din ţară, spune Marina Constantinescu.
Frontieriștii, mărturii cutremurătoare
Serviciul de noapte a consemnat mărturiile a doi frontieriști, care au trăit momente de groază.
Alex Konick din Timişoara avea 21 de ani și era obsedat de libertate. A fugit din România noaptea, pe fâșie.
A fost nevoit să petreacă opt luni în lagărul din oraşul italian Latina, a ajuns în Statele Unite, a muncit, a studiat, iar acum lucrează la Departamentul de Stat al SUA.
Povestea lui a fost făcută publică inclusiv de fostul secretar de Stat al SUA, John Kerry, într-un discurs despre angajaţi ai Departamentului de Stat.
AUDIO Alex Konick și-a spus povestea la Serviciul de noapte:
Mihai Stăuceanu, un alt frontierist, este acum în Canada. Experiența lui la granițele României comuniste, apoi în Iugoslavia, în Italia în lagăr, și ulterior în Canada alcătuiesc tabloul unui film de groază și acțiune.
A fost încătușat, umilit în public și a făcut a închisoare grea pentru trecere frauduloasă a frontierei.
AUDIO Mihai Stăuceanu a intervenit în direct la Serviciul de noapte:
Potrivit unei statistici a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, numai în anul 1989 au fost trimise în judecată 10.295 de persoane pentru trecere frauduloasă a frontierei.
Aceştia sunt cei care au reuşit să treacă fraudulos graniţa, dar au fost returnaţi de autorităţile din Iugoslavia sau Ungaria, din moment ce figurează la „trecere frauduloasă”.
VIDEO Emisiunea Serviciul de noapte realizată de Maria Țoghină, din noaptea de 26/27 martie 2018, la Radio România Actualități: