FOTO: Noapte de veghe la locul tragediei
Sute de oameni care au venit sâmbătă noaptea la intrarea în clubul Colectiv din Bucureşti s-au rugat, au lăsat flori şi au aprins lumânări.
Articol de Radiojurnal, 01 Noiembrie 2015, 08:37
Sute de oameni care au venit sâmbătă noaptea la intrarea în clubul Colectiv din Bucureşti s-au rugat, au lăsat flori şi au aprins lumânări.
Foto: Nicu Popescu.
Fragment din emisiunea "România împreună" de sâmbătă seara - dialog între realizatorul Mugur Corpaci şi reporterul Nicu Popescu.
Reporter: Şi la această oră sunt sute de oameni, tineri şi nu numai, care vin aici la sediul acestui club Colectiv în fosta fabrică Pionierul, la câţiva metri de Dâmboviţa şi depun flori, coroane şi foarte multe, sunt sute, sute de lumânări aprinse. Nu este un lucru foarte plăcut să vezi aşa ceva. Probabil că ei în seara aceasta îşi programaseră distracţii. Este sâmbătă seara, era şi petrecerea cu dovleci, cunoscută, introdusă nu demult şi la noi în ţară. Din păcate unii nu mai sunt. Am văzut oameni care plângeau, oameni care spuneau că au avut pe cineva care a murit, lucru mai mult decât neplăcut. Sigur că e greu să te duci unui om să-i explici sau să îi spui lucruri despre cei care i-a îndrăgit şi cu care era prieten, dar este o mare sobrietate, lumea...
Realizator: E o linişte extraordinară acolo, da.
Reporter: Este linişte. Sunt multe proiectoare de la camerele de televiziune, sunt forţe de ordine. Probabil că auziţi şi motoare de maşini, pentru că oamenii au venit cu maşinile personale sau cu mijloace de transport în comun - e la câţiva paşi tramvaiul - sau cu taximetre, tineri şi nu numai. Spunea cineva, povesteam unor prieteni, unui grup de cunoscuţi, locuise până de curând în această zonă şi nu-şi închipuia cum într-un loc pe care îl cunoştea de când era copil se poate întâmpla o asemenea tragedie. Lumea nu comenta şi cred că aşteaptă rezultatul anchetei oficiale, dar se întrebau de ce, oare de ce nu se iau sau cei care instalează sisteme şi diverse echipamente nu iau măsuri de protecţie necesare astfel încât să nu se mai întâmple aşa ceva. Probabil că în perioada următoare...
Realizator: Totdeauna trebuie să se întâmple ceva pentru a se lua măsuri în ţara asta, Nicu.
Reporter: Din păcate şi dacă îţi aduci aminte astăzi la şedinţa de guvern se spunea că trebuie făcute cercetări şi probabil anchete dacă este cazul în multe alte puncte în care se găsesc spaţii în care intră la un moment dat sute şi sute de oameni. Probabil că unii dintre ei nu au experienţă. Cei tineri ştim cu toţii că de multe ori se duc pentru că aşa e la modă, de la poate o ţinută sau un echipament sau unii, de ce nu, sunt teribilişti şi ţin cont mai puţin de pericole, se gândesc că...
Realizator: Sunt tineri, aşa am fost şi noi şi ştim foarte bine.
Reporter: Sigur că da. Dar, iată, se întâmplă, din păcate şi nenorociri. Pe mai departe cred că în această seară nu se vor opri luminile aici. Cred că şi mâine va fi pelerinaj. Este, dacă vrei, un fel de altar în aer liber la care oamenii vin şi sunt tăcuţi, sunt tăcuţi în sensul în care ei se gândesc la cei care, din păcate, au plecat prea devreme în lumea de dincolo, pentru că în club, să spunem pe româneşte, vin cei tineri, merg cei tineri, noi mai puţin.
Realizator: Sigur că da, aşa este. Linişte şi din partea noastră. Şi ascultătorii emisiunii "România împreună" se gândesc la aceşti tineri, la aceste victime, a familiile lor, cei care rămân în urmă şi care îi vor plânge de acum înainte. Mulţumesc foarte mult, Nicu. Dacă mai ai ceva de adăugat.
Reporter: Numai bine. Mai voiam o frază. Gândiţi-vă că dacă au 15-20 de ani părinţii sunt de 45-50. Ce lovitură pentru ei!
Mai multe știri despre incendiul din clubul Colectiv din capitală găsiți pe portalul nostru special.