Fotbal 2011
Articol de Ionuţ Dragu, 21 Noiembrie 2011, 10:31
Citiţi şi alte sinteze din 2011 din | |||
Ateltism | Handbal | Formula 1 | Gimnastică |
Tenis | Box | Rugby | Sinteza evenimentelor sportive din 2011 |
Gazonul de pe Naţional Arena din Bucureşti a cedat la primul meci disputat. În imagine Costin Lazăr, în timpul meciului România - Franta din cadrul Grupei D a preliminariilor Campionatului European de fotbal, ediţia 2012. Foto: Arhivă Agerpres. |
În fotbal anul 2011 a fost pentru naţionala României un loz necâştigător pentru că va urmări Campionatul European din 2012 în faţa televizorului.
Naţionala de fotbal a României a ratat şi matematic prezenţa la Campionatul European din 2012, după ce a remizat pe teren propriu, scor 2-2, partida disputată, pe Naţional Arena, cu Belarusul, penultimul din grupa D a preliminariilor competiţiei europene.
În total, în campania de calificare în grupele Campionatului European din 2012, naţionala României a obţinut trei victorii, cinci egaluri şi două înfrângeri.
De remarcat în 2011 la naţionala României a fost din nou schimbarea selecţionerului.
După demisia lui Răzvan Lucescu de la cârma naţionalei şi refuzul lui Gheorghe Hagi de a prelua locul rămas liber, cel mai în măsură să continue campania de calificare la Campionatul European de fotbal din 2012 a fost Victor Piţurcă.
Selecţionerul naţionalei României de fotbal, Victor Piţurcă. Foto: Arhivă Agerpres.
Cu toate că România mai avea şanse să se califice la Campionatul European de fotbal din 2012, tricolorii nu au mai reuşit să obţină punctele necesare.
O reuşită notabilă pentu fotbalul românesc a fost în 2011 terminarea lucrărilor de construcţie a Arenei Naţionale din Bucureşti dar şi a Arenei din Cluj Napoca.
Cu toate că arena din Bucureşti fusese deschisă oficial, la primul meci în faţa Franţei pe noul stadion, gazonul a fost un obstacol dificil în calea unei victorii pentru tricolori.
În competiţiile intercluburi, echipele româneşti au participat în 2011 atât în Liga campionilor cât şi în Liga Europa.
În actuala ediţie a Ligii Europa 2011-2012, România este prezentă în grupa C prin Oţelul Galaţi care, din păcate, nu a reuţit să obţină nici un punct, fiind prezentă pe ultimul loc în grupă cu zero puncte.
În ediţia trecută a Ligii Campionilor, 2010-2011, CFR Cluj a reuşit să obţină patru puncte din o victorie, un egal şi patru înfrângeri.
Cupa Ligii Campionilor din ediţia 2010-2011 a ajuns la echipa Barcelona după ce s-a impus pe stadionul Wembley din Londra cu 3-1 în faţa echipei Manchester United.
Jucătorii Barcelonei celebrând câştigarea finalei Ligii Campionilor din ediţia 2010-2011. Foto: Arhivă Reuters. |
De cealaltă parte, în Liga Europa, în sezonul 2011-2012, Rapid Bucureşti s-a clasat pe locul trei din grupa C cu trei puncte, FC Vaslui pe locul 2 în grupa D cu cinci punte, iar Steaua Bucureşti pe locul 3 în grupa J cu 5 puncte.
În ediţia anterioară a Ligii Europa, 2010-2011, Steaua Bucureşti s-a clasat pe locul 3 din grupa K cu 6 puncte.
Cupa Ligii Europa din ediţia 2010-2011 a ajuns în Portugalia la formaţia FC Porto, după ce a învins conaţionala FC Braga cu 1-0.
Jucătorii echipei Porto celebrând câştigarea trofeului Ligii Europa în sezonul 2010-2011. Foto: Arhivă Reuters. |
Video: Radamel Falcao a marcat golul victoriei cu o lovitură de cap din centrul careului, la o centrare a lui Guarin (Sursă: Youtube).
Finalul anului 2011 a adus o victorie importantă pentru Steaua Bucureşti.
Echipa bucureşteană a reuşit să se calificare în şaisprezecimile Ligii Europa după ce a trecut de echipa AEK Larnaca, pe Naţional Arena, cu 3-1.
În faţa a 50.000 de spectatori, Steaua s-a impus prin golurile marcate de Raul Rusescu în minutul 55 din penalty şi Stefan Nikolic, în minutele 70 şi 85.
Reuşita steliştilor vine după 5 ani de absenţă a lor din competiţia europeană.
Cealaltă echipă românească, FC Vaslui, angrenată în aceiaşi competiţie a ratat calificarea în şaisprezecimile de finală ale Europa League, după ce a fost învinsă de FC Zurich cu scorul de 2-0 (0-0), pe stadionul ''Letzigrund'', în ultima etapă a Grupei D.
Pe plan intern, în Liga Întâi s-au efectuat retrogradări şi schimbări mai puţin obişnuite pentru un campionat intern de fotbal din Europa.
Câştigătoarea ediţiei Ligii Întâi 2010-2011 a fost echipa Oţelul Galaţi, care a evoluat în grupele Ligii Campionilor.
A doua echipă care ar fi putut urma exemplul celor de la Oţelul Galaţi, Politehnica Timişoara, a fost retrogradată în Liga a III din cauza datoriilor la bugetul statului şi faţă de clubul Benfica Lisabona din transferul fundaşului Laszlo Sepsi.
Mai mult, a doua echipă care a fost retrogradată este Gloria Bistrita care nu a primit licenţa de joc în Liga Întâi din cauza datoriilor la buget.
Cele doua cluburi primiseră licenţa din partea Comisiei de primă instanţă, dar directorul de licenţiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a făcut apel.
Victoria Brăneşti care a retrogradat în acest sezon nu a primit licenţa şi nu au făcut apel la această decizie, iar fosta campionă a României, Unirea Urziceni, nu a depus dosarul de licenţiere.
În urma acestei decizii formaţia Gaz Metan Mediaş a mers în preliminariile Ligi Europa.
De asemenea, echipa Sportul Studenţesc va juca şi la anul în prima divizie, deşi în 2011 a retrogradat.