Filarmonica din Oslo
Interviu cu Odd Sverre Gullberg
Articol de Cristina Sârbu, 06 Ianuarie 2012, 11:30
Orchestra simfonică a Filarmonicii din Oslo a luat oficial fiinţă în 1919 dar ansamblul exista deja din 1870 din iniţiativa lui Edward Grieg. Este o instituţie de stat, finanţată în proporţie de 85% de către guvernul norvegian. Bugetul se completează din vânzările de bilete şi din contribuţiile sponsorilor.
Publicului meloman îi sunt oferite marile partituri simfonice din repertoriul internaţional care se potrivesc forţelor orchestrei alcătuită din 110 membri. “ Ne concentrăm pe perioadele romantic târzie şi modernă dar, de fapt, interpretam lucrări valoroase din toate epocile creatoare, din clasicism până la epoca contemporană. Avem anume îndatoriri ferme faţă de un public divers căruia trebuie să îi satisfacem, pe cât se poate, toate dorintele. Printre obligaţiile noastre se numără desigur şi aceea de a interpreta cât mai multă muzică norvegiană, clasică şi contemporană” ne spune domnul Odd S. Gullberg, directorul Filarmonicii din Oslo.
Filarmonica din Oslo este un ansamblu ambiţios care doreste să fie cotat alături de orchestre de prim rang precum cele din Germania, Franţa, Marea Britanie….”Ne place să ne considerăm prima orchestră – ma refer acum la calitate – din spaţiul nordic. În anii 80-90 am avut o perioadă extraordinară când la conducerea orchestrei simfonice a Filarmonicii din Oslo s-a aflat, pentru mai mult de 20 de ani, dirijorul Mariss Jahnson. Pot afirma, fără a minimaliza aportul altor dirijori, ca maestrul Jahnson a format de fapt această orchestră pe care a transformat-o într-un ansamblu muzical de foarte bună calitate. Aş mai spune şi că aceasta orchestra l-a ajutat mult pe Mariss Jahnson să devină maestrul de astazi. A fost un proces artistic lung si reciproc avantajos ", apreciaza dl. Odd S. Gullberg.
Lui Mariss Jahnson, i-a urmat pentru caţiva ani André Previn, şi acum dirijorul orchestrei este finlandezul Jukka Pekka Saraste care este si dirijorul orchestrei germane de radio din Köln.
(în fotografie : Jukka Pekka Sarastre)
“Dupa colaborări îndelungate şi consecvente cu astfel de mari artisti, pot spune că orchestra noastra se afla într-o formă excepţională. Vasili Petrenko, dirijorul rus care conduce astazi Orchestra Regala din Liverpool va veni la Oslo începând cu anul 2013. Tocmai ne-am întors dintr-un turneu european în care am avut presă foarte bună şi mare succes de public. Am cântat la Berlin, Viena, Bratislava şi Paris. Succesul ne motivează mai ales că acum suntem şi mai convinşi că lumea muzicală internaţională priveşte către orchestra din Oslo cu curiozitate si asteptări din ce în ce mai mari pentru viitor mai ales după combinaţia extrem de originală dintre muzicienii norvegieni şi Vasili Petrenko, dirijorul din acest turneu. Trebuie să adaug totuşi că şi dirijorul actual, Jukka Pekka Sarastre este un muzician cu care intrumentiştii se impacă foarte bine şi cu care au reusit performanţe extraordinare mai ales în conturtarea unei sonoritati de ansamblu cu timbrul uşor întunecat propriu orchestrelor nordice, un sound cu totul aparte” consideră dl Odd S. Gullberg, directorul Filarmonicii din Oslo.
"În urmă cu 10-15 ani aproape toţi instrumentişti erau norvegieni. Astăzi, cam 30% dintre membrii Orchestrei simfonice din Oslo sunt străini. Lucrurile se schimbă… globalizarea se face din ce în ce mai mult simţită şi în Filarmonica din Oslo unde au ajuns să cante muzicieni est- europeni, suedezi, germani, englezi… cam 20 de naţionalităţi."
L-am întrebat pe dl. Odd S. Gullberg cum este organizată activitatea instituţiei pe care o conduce: “Planificăm programele cu mulţi ani înainte. Încercăm o perspectivă de ansamblu pe trei, patru cinci stagiuni astfel încât să putem ţine un balans între nou şi vechi, între creaţii internaţionale şi muzică norvegiană. Acordăm o mare atenţie publicului tânăr, copiilor şi adolescenţilor. Există un proiect prin care facem în aşa fel ca toţi copiii in jur de 10 ani din Oslo să ajungă la Filarmonica cel puţin pentru un concert. Aproape în fiecare zi avem clase care vizitează sediul Filarmonicii, participă la repetiţii, asistă la prezentarea instrumentelor, vizitează culisele, vorbesc cu instrumentiştii. Avem apoi în fiecare stagiune cam cinci,sase concertele educative propriuzise cu prezentarea lucrărilor, cu explicarea muzicii, cu informaţii despre compozitori. Ne concentram şi investim mult timp în proiectele noastre pentru tineri. Credem că este foarte important căci, dacă vă uitaţi în sala noastra de concert veţi vedea multe capete încărunţite. Trebuie să ne gândim la publicul de mâine. Şi mai trebuie să fim mereu în pas cu vremea. Din punct de vedere demografic, Oslo se schimbă rapid, populaţia creşte mai ales în urma venirii unui mare numar de imigranţi din foarte multe ţări. Dacă oraşul se schimbă şi noi trebuie să schimbăm modul de adresare către publicul care este mereu altul. Avem cam 3.000 de abonaţi cu abonamente diferite ca tip intre şase si 12 concerte pe care le plătesc în avans. Este foarte important să ştim mereu pe câţi bani ne putem baza cu siguranţă. Concertele pentru copii au toate au intrarea gratuită.”
Varianta AUDIO:
(Prima parte)
(Partea a doua)