Fermierii sunt îngrijorați: preţul cerealelor a scăzut semnificativ
Totodată, preţul îngrăşămintelor a crescut, paradoxal, spun fermierii, deşi preţul barilului de petrol a scăzut şi el la un minim istoric.
Articol de Mihai Bădescu, 11 Februarie 2016, 13:57
Preţul cerealelor a scăzut semnificativ, iar fermierii din Mehedinţi sunt îngrijoraţi că după o vară extrem de secetoasă cu o producţie şi aşa scăzută, vor fi obligaţi să-şi vândă cerealele pe mai nimic pentru înfiinţarea culturilor viitoare.
Totodată, preţul îngrăşămintelor a crescut, paradoxal, spun fermierii, deşi preţul barilului de petrol a scăzut şi el la un minim istoric.
În Mehedinţi, fermierii au mii de tone de cereale pe stoc pentru că nu le-au vândut în vară, în speranţa că vor primi un preţ mai bun:
”Firmele care cumpără cerealele s-au hotărât între ele şi ne-au dat în februarie preţuri mai mici ca la treerat.
Noi am ţinut toţi, pe stoc, grâul, porumbul, să vindem şi noi cu un preţ mai bun. Acum ne trezim că era mai bine să fi vândut la treerat. Este un preţ catastrofal. Am văzut o statistică, preţul grâului este cel mai mic din ultimii cinci ani de zile.
”Pe 21 ianuarie o firmă îmi oferea 65 de bani pe kg iar după cinci zile mi-au oferit 55 de bani pe kg. şi la ora asta nici cu 55 de bani nu se vinde. Ori la preţurile astea intrăm toţi în faliment”, spune un fermier.
Dacă ar vinde acum grâul din hambare acest fermier ar pierde 100.000 de lei.
Agricultorii spun că în timp ce munca lor nu valorează mai nimic, pe piaţă se mai întâmplă un paradox.
”Preţul la petrol a scăzut şi preţul la îngrăşăminte, la azot, a crescut. Avem nevoie acuma să cumprăm motorină, să cumprăm îngrăşăminte, toate felurile deimputuri”, spune alt fermier.
Soluţia acestor neajunsuri ar fi o piaţă de desfacere românească puternică şi unitatea fermierilor.