Fermele mici "au nevoie de sprijin" pentru restructurare
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, vorbește la Radio România despre reforma politicii agricole comune, lansată joi.
Articol de Gabriel Bassarabescu, 20 Noiembrie 2010, 11:44
Realizator: Aşa cum v-am promis, alături de noi se află comisarul pentru agricultură, domnul Dacian Cioloş. Ne onorează cu prezenţa cu atât mai mult cu cât joi a fost o conferinţă de presă, s-a lansat reforma politicii agricole comune, un document extrem de important ce va marca viaţa europenilor pe ani buni de acum încolo.
A fost o conferinţă de presă, şi acum în exclusivitate domnia sa ne va ajuta să înţelegem mai bine acest document. Bună dimineaţa, domnule comisar.
Dacian Cioloş: Bună dimineaţa, domnule Bassarabescu, mă bucur să vă aud.
Realizator: Şi eu la fel. A fost extraordinară prezenţa dvs., s-a vorbit săptămâni în şir, şi mai ales ideea generală - zic eu, foarte constructivă în urma prezenţei dvs. - a fost aceea că aici, în România, putem face foarte multe, ne putem raporta la ceea ce înseamnă politică europeană şi mai ales ar fi bine să nu dăm vina pe problemele UE pentru ceea ce nu putem face noi aici, în România. Şi de la această idee aş dori să vă rog să începem, care este miza pentru România în această politică agricolă comună?
Dacian Cioloş: În această reformă în primul rând trebuie menţionat faptul că România este prezentă în calitate de stat membru şi deci va putea să-şi facă auzită vocea chiar şi în detaliile acestei reforme.
Dincolo de aceasta, ca principii, pentru că despre asta este vorba în documentul pe care l-am lansat, e vorba de nişte principii de orientare a reformării politice agricole comune, dat fiind faptul că actele normative vor veni anul viitor; deci în aceste principii miza pentru România este în primul rând nivelul subvenţiilor la hectar.
Toată lumea ştie că România a intrat în UE cu nivel de subvenţii sub media europeană, deci va fi oportunitatea să corectăm acest lucru, şi pentru România şi pentru alte noi state membre, dar sigur vorbim aici de România, subvenţiile vor fi mai mari şi, pe de altă parte, eu am încercat, sigur ţinând cont şi de cunoaşterea unor specificităţi şi din România, să fac în aşa fel încât să apară şi alte specificităţi legate, de exemplu, de fermele mici.
Sigur, aceste ferme mici din România trebuie să fie restructurate, să se orienteze spre piaţă, dar nu poate să se întâmple lucru ăsta de pe azi pe mâine şi nici nu o să putem trece de la 3 hectare, 5 hectare la 100 de hectare într-un an de zile şi atunci găsim un mijloc prin care şi aceste ferme mici, mai ales în zonele de deal, de munte, cele care realizează produse specifice de calitate, tradiţionale, să poată să găsească un sprijin financiar concret prin această politică agricolă comună atât prin subvenţii, printr-o modalitate de acordare a subvenţiilor simplificată pentru aceste ferme mici, dar şi prin programul de dezvoltare rurală unde se vor putea finanţa anumite mici programe de investiţii pentru acestea.
Realizator: Domnule comisar, în acest document vorbiţi de subvenţii mai echilibrate şi este important să ne ajutaţi să înţelegem cine ar avea responsabilitatea - doar de la Bruxelles, acolo se fac toate lucrurile sau şi noi, cei din ţară, ar trebui să prezentăm sub o anumită formă lucrurile pentru ca aceste subvenţii să fie cât mai bine reprezentate până la producător; unde este responsabilitatea cea mai mare?
Dacian Cioloş: Deci eu sunt aproape convins că discuţiile cele mai intense vor fi pe această propunere, această chestiune de a reechilibra subvenţiile la nivel european, pentru că acum sunt diferenţe destul de mari.
Sigur, România va trebui să vină împreună cu alte noi state membre, va trebui să vină cu justificări, cu argumente de ce această echilibrare trebuie făcută, asta nu va însemna neapărat o egalizare a subvenţiilor, pentru că sunt anumite diferenţe chiar şi între diferite categorii de ferme în cadrul aceluiaşi stat membru.
Dar România, împreună cu alte noi state membre, va trebui să vină cu argumente care să justifice faptul că nu mai pot continua subvenţii cu un decalaj atât de mare între state membre.
Realizator: Vorbiţi de fermele mici, este un lucru extraordinar, pentru că, în general, ni s-a tot spus, după anii '90, că aceste ferme nu sunt rentabile, că doar marile proprietăţi pot să producă. Iată că de la nivelul funcţiei dvs. susţineţi fermele mici, şi este foarte interesant acest lucru.
Dacian Cioloş: Fermele mici au anumite specificităţi. Sigur, o fermă mare nu înseamnă întotdeauna rentabilitate şi, aşa cum nici, după părerea mea, o fermă mică nu înseamnă întotdeauna lipsă de rentabilitate. Atâta timp cât producătorii dintr-o fermă mică reuşesc să trăiască de pe urma a ceea ce vând, după părerea mea ei trebuie susţinuţi.
Fermele mici, mai ales în zone de deal, în zone de munte, îşi au locul lor, pentru că dincolo de faptul că produc, şi produc pentru piaţă, poate pentru o piaţă locală, poate produse tradiţionale, poate produse care pot fi valorificate chiar şi prin reţeaua de turism - şi sper să se întâmple asta tot mai mult şi în România, în reţeaua de turism rural, pentru că, din păcate, în momentul de faţă, încă mai vedem pensiuni care se duc la hipermarket şi cumpără de acolo produse, atâta timp cât au în jurul lor gospodării care pot să le producă.
Deci, au o piaţă de desfacere care va trebui dezvoltată şi va trebui promovată, dar dincolo de asta, pentru multe sate, chiar şi din România, este mijlocul cel mai eficient pentru a menţine populaţia în mediul rural.
Sigur, multă lume spune fermă mică înseamnă sărăcie, pentru că nu poţi să te îmbogăţeşti dintr-o fermă mică, dar foarte multă lume în mediul rural nu caută neapărat să se îmbogăţească, ci să ducă o viaţă cât de cât decentă, şi atunci, atâta timp cât acest lucru se poate întâmpla, cred că merită să facem un efort şi ca autorităţile publice să facă un efort pentru ca aceste ferme mici să fie susţinute.
Să ştiţi că este o particularitate nu numai a României, se întâmplă şi în Polonia, şi în Italia, şi în Portugalia, şi în Grecia, chiar şi în Franţa, să existe ferme mici şi ca autorităţile să dorească să le susţină, şi de asta m-am gândit să propun în cadrul politicii agricole comune măsuri care să vizeze şi această categorie de ferme, care au fost cam excluse până acuma de la susţinerea financiară europeană.
Realizator: Dle comisar, în material vorbiţi, ca punct important, şi de dezvoltarea rurală şi ştim bine, în acest moment - vorbim de România, pentru că aici suntem - laptele în multe locuri se aruncă la rigolă sau se dă la animale, pentru că este cumpărat la un preţ de nimic, putem spera şi la nişte sisteme de procesare în plan local?
Ştim bine, nu ştiu, în Franţa, în Elveţia, în alte părţi sunt fabrici de caşcaval micuţe, la două, trei, patru ferme există o astfel de făbricuţă, putem spera spre aşa ceva? Cum vedeţi, în cadrul politicii agricole comune o astfel de dezvoltare rurală?
Dacian Cioloş: Da. Pentru ca acest lucru să se poată întâmpla vor exista mai multe posibilităţi prin programul de dezvoltare rurală. În primul rând, o susţinere financiară specifică pentru zonele defavorizate.
Ea există şi acum, dar va fi o susţinere care va fi mai vizibilă şi mai concretă, din punct de vedere a categoriilor de beneficiari pentru această măsură, deci de susţinere specifică prin subvenţii specifice pentru zonele defavorizate.
Apoi, vor exista mijloace financiare de susţinere pentru producătorii care vor să se organizeze, chiar şi pentru organizaţii mai mici, asociaţii mai mici, va exista un sprijin financiar atât pentru constituirea organizaţiei, deci costurile cu constituirea, înregistrarea organizaţiei şi pe urmă chiar şi cu, să zicem, salariul unei persoane care să se ocupe de această organizaţie, şi apoi va exista şi sprijin financiar pentru astfel de investiţii specifice.
Chiar şi pentru consultanţă ne gândim, se vorbeşte şi în România - ca să dau un exemplu - de constituirea camerelor agricole pe scheletul fostei agenţii naţionale de consultanţă agricolă, camere agricole care să funcţioneze şi cu finanţare de la stat şi cu finanţare privată, deci prin contribuţia beneficiarilor.
Ei, prin această finanţare de la stat o parte ar putea veni de la UE prin programul de dezvoltare rurală, pentru că aceste viitoare camere agricole să poată să dea consultanţă specifică, adaptată şi acestor asociaţii de ferme mici, pentru, cum spuneaţi dvs, constituirea unor mici unităţi de procesare în mediul rural.
Realizator: Pieţele locale văd că au un loc important în acest proiect prezentat acum câteva zile. Cum le vedeţi posibile, şi ca pieţe volante? Cum am putea scăpa de intermediari, pentru că, ştiţi bine, aici intermediarii aproape triplează, cvadriplează preţurile?
Dacian Cioloş: Da. Susţinerea pieţelor locale face parte din acest concept mai general de a susţine dezvoltarea fermelor mici, mijlocii, din zonele acestea de producţie tradiţionale. Deci se vor putea susţine financiar atât constituirea unor pieţe, cum aţi spus dvs, pieţe volante, sau acoperirea unor costuri pentru producătorii care se duc să comercializeze producţia şi să îşi vândă ei direct producţia.
Se vor putea acoperi financiar chiar şi o parte din costuri sau se va putea cofinanţa achiziţionarea unor utilaje specifice pentru cei care vor să facă această comercializare ambulantă, comercializare directă. Ştiţi, de exemplu, că pentru comercializarea mezelurilor tradiţionale sau a brânzeturilor trebuie, eu ştiu, vitrine frigorifice sau anumite instrumente prin care să se poată păstra o temperatură constantă; se vor putea achiziţiona astfel de utilaje.
Am văzut deja în Bucureşti camionete frigorifice cu vitrine frigorifice deţinute de producători sau de mici procesatori de carne, de produse lactate. Aceste lucruri se vor putea achiziţiona şi prin programul de dezvoltare rurală pe viitor.
Deci aceasta este ideea cu această susţinere a pieţelor locale, pieţelor ambulante. Şi vreau să mai reamintesc faptul că tot pentru promovarea unor astfel de produse care pot fi comercializate direct de către producători va exista o posibilitate de etichetare specifică.
Deci dincolo de faptul că producătorul respectiv are un certificat de producător, să zicem, de la primărie, va exista din 2013 încolo probabil şi posibilitatea unei etichetări specifice la nivel european. Deci produsele care sunt comercializate direct de producător să aibă dreptul la o etichetă de genul "produs în ferma mea", pentru ca şi consumatorul să poată să facă diferenţa pe piaţă între produsul vândut de un intermediar şi produsul vândut de producătorul direct.
Realizator: Acordaţi şanse mari tradiţiei şi produselor naturale, produselor bio şi este formidabil acest lucru. Dle comisar, însă noi avem o boală, să spunem aşa, în România, ne interesează numai ce este aici şi ar fi anormal, şi vă rugăm totuşi să încheiem cu rugămintea de a ne spune care este percepţia la nivel european a acestei reforme. Cum a fost primită în alte ţări, care sunt răspunsurile, care sunt în momentul de faţă feedback-urile la nivel european?
Dacian Cioloş: Păi acest document abia a fost lansat joi, deci o să putem constata...
Realizator: Da, dar două, trei comentarii bănuiesc că au apărut şi în presa internaţională. Cât de cât, aşa, ce părere aţi tras până acum?
Dacian Cioloş: Vor exista... Deci, în general, impresia mea este că propunerea a fost bine percepută. Sigur, sunt nuanţe din nordul în sudul Europei, din estul în vestul Europei, pentru că sunt probleme specifice. Documentul nu vine cu foarte multe detalii de data aceasta.
Realizator: Pe parcurs, sigur.
Dacian Cioloş: Dar, sigur, sunt interese diferite. În unele părţi din UE interesul e mai mare pentru mecanisme de gestiune a pieţei, pentru a evita ca preţurile să fluctueze foarte mult. În alte regiuni, uitaţi, vin... din Olanda iar am avut o vizită oficială.
În Olanda, unde interesul este foarte mare pentru rolul agriculturii în protecţia mediului, în gestiunea resurselor naturale, deci a calităţii solului, a apei, în modul în care prin politica agricolă comună se poate sprijini antreprenoriatul în agricultură, pentru că acolo sunt ferme mari, foarte performante.
Atâta timp cât în Italia, Spania, interesul e foarte mare pentru susţinere, la fel, a micilor producători, pentru mecanisme de piaţă care să evite o fluctuaţie foarte mare a preţurilor.
În Germania, la fel, şi acolo sunt puţin îngrijorări, pentru că, sigur, cu această reechilibrare a subvenţiilor unele state membre vor avea subavenţii mai mici decât altele. Deci o să fie foarte multe lucruri de gestionat, de administrat în perioada următoare, dar eu am convingerea că va exista înţelepciunea pentru ca politia agricolă comună reformată să continue să fie credibilă la nivel european şi să fie sustinută financiar în mod consistent.
Realizator: Un român în fruntea reformei politicii agricole comune europene - este un lucru mai mult decât onorant. A dorit să fie alături de noi în "Matinalul de weekend" comisarul pentru agricultură, dl Dacian Cioloş. Vă mulţumim foarte mult, dle comisar şi dacă din când în când veţi continua să rămâneţi un prieten al nostru, al celor de la RRA, nu putem decât să fim onoraţi. Mulţumim foarte mult!
Dacian Cioloş: Vă mulţumesc şi eu pentru oportunitatea pe care mi-aţi dat-o şi ori de câte ori va fi nevoie sau va fi util voi fi prezent alături de dvs.