Ferme din Transilvania, finanțate de UE prin intermediul guvernului ungar
Aproape 5.000 de fermieri din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna au primit finanţare europeană, prin intermediul Guvernului Ungariei.
Articol de Marcela German, 02 Ianuarie 2020, 10:50
Aproape 5.000 de fermieri din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna au primit finanţare europeană, prin intermediul Guvernului Ungariei, pentru investiţii în agricultură.
Ei au semnat luna trecută cu Fundaţia Pro Economica din Târgu Mureş contracte în valoare de 61 de milioane de euro, angajându-se să contribuie cu 25%tă din valoarea investiţiei pe care doresc să o facă.
În plus, faptul că nu vorbesc limba maghiară nu a fost un impediment pentru obţinerea banilor.
Aproape toate cele 5000 de contracte de finanțare au fost semnate în ultima lună. Fermierii solicitanți au termen până la finele lui ianuarie 2020 să facă dovada achiziționării de utilaje sau animale, conform cererii de finanțare. Fundația Pro Economica va face plățile până cel târziu în martie anul viitor.
Director Cozma Monica: Singura cerere pe care am avut-o este să depună proiectul în limba maghiară, fiindcă trebuie să ajungem la Curtea de Conturi a Ungariei, de unde am primit fondurile. Deci, cei care nu vorbesc limba maghiară au plătit un consultant care a depus proiectul în limba maghiară.
Pe lângă faptul că nu a existat criteriul etnic de eligibilitate, fermierii spun că le-a fost ușor să obțină finanțarea.
-: Vreau să cumpăr un /.../ pentru gunoi, o vidanjă și un plug.
-: Pentru achiziționarea de oi.
Reporter: Aţi mai avut parte de finanțare?
-: Nu, ăştia sunt potriviți pentru a ne extinde.
-: Până acum am avut un solar mai vechi făcut de mine şi aşa sper că o să pot lucra cu familia mai ușor, într-un solar modern.
Reporter: Au fost condiții deosebite în acest proiect?
-: Nu, nu, chiar foarte simplu, în comparație cu cei din /.../ şi pe PNDR-ul mare.
-: A fost foarte simplu. Mulţumim statului maghiar că ne-a ajutat.
Din finanțarea totală de 61 de milioane de euro, 8 milioane de euro reprezintă TVA-ul pe care îl va încasa statul român. Acesta este al treilea program de ajutor de stat derulat în regiune de fundația din Târgu Mureș. În cele două ediții anterioare au fost finanțaţi circa 900 de fermieri din Mureș, Cluj și Bistrița-Năsăud.
Fundaţia Pro Economica este gestionarul programului prin care Guvernul Ungariei le acordă sprijin financiar fermierilor şi firmelor cu profil agricol din Transilvania.
Iniţial, programul a fost conceput pentru ca maghiarii din Mureş, Harghita şi Covasna să rămână în România, dar, ulterior, a fost extins şi pentru alte judeţe din Transilvania, fără restricţii referitoare la etnia solicitanţilor de fonduri.
Ministerul de Externe de la Bucureşti a atras atenţia, cu câteva luni în urmă, că nu există niciun acord bilateral între România şi Ungaria şi nici nu a transmis în alt mod consimţământul privind programul prin care guvernul de la Budapesta investeşte zeci de milioane de euro în fermierii din Transilvania.