Febra portocalie cuprinde Olanda
Pe lângă clasicele tricouri, drapele sau şepci, şi alte articole, mai insolite şi toate portocalii, se bucură de succes. Cifra de afaceri din domeniu va creşte cu 200 milioane de euro în timpul CM 2010.
Articol de Ioana Dogaru, 01 Iulie 2010, 18:18
Echipa naţională a Olandei joacă vineri împotriva Braziliei în sferturile de finală ale Mondialului de fotbal din Africa de Sud, iar în Olanda se poartă portocaliul.
Totul, de la hârtie igienică la produse de patiserie, a adoptat culoarea portocalie, care este asociată cu echipa naţională de fotbal.
''Portocaliul este culoarea familiei regale însă, de zeci de ani, ea este asociată cu echipa noastră naţională: la fiecare Cupă Mondială sau Campionat European, apare febra portocalie'', explică, pentru AFP, Geert de Vries, sociolog la Universitatea din Amsterdam.
Meciul de luni, din optimile de finală ale Campionatului Modial de fotbal, a fost vizionat de aproximativ 10,1 milioane de olandezi, în condiţiile în care populaţia Olandei are 16,5 milioane de locuitori.
Olandezii şi-au decorat chiar şi faţadele caselor sau bistrourilor în culoarea portocalie.
Faţadele unor case sunt acoperite integral cu prelate din plastic portocalii, iar străzile sunt în întregime decorate cu fanioane oranj care flutură în vânt, mai ales în cartierele foarte populare.
Galantarele cu fructe au şi ele culoarea portocalei, iar gogoşile şi brioşele sunt acoperite cu glazură tot portocalie.
''Nu avem ce face, este culoarea noastră naţională'', spune surâzând o vânzătoare dintr-un magazin de decoraţiuni.
''Clişeul cum că femeile nu iubesc fotbalul nu se confirmă în vânzări'', asigură Yvonne Fernhout, purtător de cuvânt la Federaţia olandeză de comerţ en detail.
Cifra de afaceri în acest sector se aşteaptă să crească cu 200 milioane euro în timpul Cupei Mondiale, subliniază ea.
Cafenelele sunt şi ele cuplate la Mondial: ecrane pe terase, faţade decorate cu banere, baloane, drapele: toate portocalii.
Iar pentru cei care călătoresc, ecrane uriaşe sunt instalate în gara din Haga şi la aeroportul Schiphol din Amsterdam.