EXCLUSIV 50 de ani de relații bilaterale România - Australia
Construirea celui mai mare spărgător de gheaţă din lume, la Galaţi, la comanda Australiei, dar și exportul românesc de tehnologie, sunt proiecte economice dintre cele două țări.
18 Octombrie 2018, 09:08
România are proiecte economice comune cu Australia în domeniul IT sau în cel al construcţiei de nave.
Într-un interviu acordat Luminiței Voinea, difuzat în emisiunea "Agenda globală", ambasadorul României la antipozi, doamna Nineta Bărbulescu, a vorbit despre construirea celui mai mare spărgător de gheaţă din lume, la Galaţi, la comanda Australiei, dar şi despre exportul românesc de tehnologie.
100 de ani de la Marea Unire, dar şi 50 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Australia , sunt cele două mari evenimente care definesc anul 2018 la Ambasada României din îndepărtata Australie.
Doamna ambasador Nineta Bărbulescu a declarat pentru Radio România Actualități, că unul dintre cele mai importante proiecte în privinţa relaţiilor economice bilaterale România-Australia este construirea unui spărgător de gheaţă uriaş, comandat de Australia şi construit la Galaţi.
În 2017 au început lucrările în şantierul naval din Galaţi, iar acum spărgătorul a făcut primul pas la apă, trecând testul critic de plutire.
Nineta Bărbulescu, ambasadoarea României în Australia: Pe partea de relaţii economice, în ultimii patru ani cel puţin, comerţul bilateral România-Australia s-a cvadruplat şi probabil că proiectul cel mai spectaculos este construcţia în prezent, la Galaţi, la şantierul naval de acolo, a viitorului spărgător de gheaţă al Australiei. După cum ştiţi, Australia este poarta de intrare spre Antarctica şi acest proiect, acest spărgător de gheaţă a început să fie construit acum un an şi jumătate. Chiar luna trecută s-a marcat o etapă importantă a construcţiei sale, respectiv trecerea din docul uscat în docul umed. Proiectul în sine arată că proiectele economice dintre România şi Australia şi, în general, orice proiecte bilaterale pot fi oricât de spectaculoase şi pot arăta contribuţia românilor, inclusiv în domenii înalt tehnologice. Acest spărgător de gheaţă va fi la momentul lansării sale în 2020, când va ajunge în Australia, cel mai mare spărgător de gheaţă din lume. Înţeleg că mai sunt în construcţie şi alte spărgătoare, în Marea Britanie, în China, dar printr-o frumoasă întâmplare cel de la Galaţi este cel mai mare. Şi este important, pentru că practic este şi primul spărgător de gheaţă construit de România şi vă spun că impactul acestui proiect este foarte mare la antipozi. Iată că importanţa lui nu este numai în plan bilateral, ci şi ca imagine a României în lume.
Pe de altă parte, românii sunt bine văzuţi în Australia, mai ales în industria informatică.
De altfel, o companie românească a intrat recent pe piaţa australiană, achiziţionând o firmă de IT din Australia.
Nineta Bărbulescu: S-a mai înregistrat o premieră, legată de faptul că o companie românească antivirus, foarte cunoscută, nu doar în România, ci în lume, Bitdefender, a achiziţionat o firmă australiană.
Reporter: Iată o informaţie extraordinar de importantă şi chiar în premieră. Mai rar auzi aşa ceva.
Nineta Bărbulescu: Categoric, dar asta arată şi faptul că domeniul IT în general, care este vârf economic pentru România, continuă să fie foarte important pentru a sparge gheaţa pe relaţii bilaterale, poate mai puţin cunoscute sau foarte îndepărtate, pentru că toate aceste proiecte sunt proiecte importante nu numai pentru că sunt spectaculoase. Ele au învins geografia imensă care desparte ţara noastră, România, de Australia.
Reporter: De altfel românii sunt recunoscuţi în toată lumea pentru capacitatea lor în această industrie IT.
Nineta Bărbulescu: Categoric. E brand de ţară. Am înţeles că în jur de 6% din PIB provine din activităţi de IT şi mă bucur, pentru că IT înseamnă o naţie deşteaptă, smart, cum se spune cu un concept preluat din SUA şi din ţările de limbă engleză, smart country.
Ambasadoarea României în Australia, Nineta Bărbulescu, a mai anunţat deschiderea unui nou consulat la Melbourne, care va asigura servicii consulare, inclusiv online pentru românii din statele Victoria, Australia de Vest, Australia de Sud şi Tasmania.
În scurt timp, Ambasada României va organiza şi consulate itinerante în zonele cele mai îndepărtate ale Australiei unde se află români.
AUDIO Interviu cu doamna Nineta Bărbulescu, ambasadoarea României în Australia şi Noua Zeelandă