Documentar: Navetele spaţiale
O navetă spaţială precum Atlantis conţine mai mult de două milioane şi jumătate de piese individuale şi 370 de kilometri de cabluri.
09 Iulie 2011, 11:58
Începând din 1981, navetele spaţiale ale NASA sunt lansate din Florida pe orbita Pământului.
Cele cinci navete - Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis şi Endeavour au zburat de peste 130 de ori, transportând peste 350 de oameni în spaţiu.
Cele cinci navete au parcurs o distanţă de peste 800 de milioane de kilometri, o distanţă mai mare decât cea dintre Pământ şi planeta Jupiter.
Navetele a fost proiectate pentru a se reîntoarce pe Pământ, asemenea unui planor imens, fiind primele vehicule spaţiale reutilizabile.
Totul a început cu STS-1, lansată pe 12 aprilie 1981, la numai 20 de ani după ce cosmonautul sovietic Yuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns în spaţiu.
Când astrounauţii John Young şi Robert Crippen au plecat în acea dimineaţă cu naveta Columbia, era pentru prima oară în istorie când o navetă era lansată în călătoria de inaugurare cu echipaj la bord.
Complexitate
Naveta spaţială este cea mai complexă maşinărie din lume şi conţine mai mult de două milioane şi jumătate de piese individuale şi 370 de kilometri de cabluri.
Etapele unui zbor al navetei spaţiale. |
În 8 minute şi jumătate de la lansare, naveta accelerează de la zero la o viteză de aproximativ 28.000 de km/h, o viteză de aproximativ 9 ori mai mare decât a unui glonţ, pentru a ajunge pe orbita Pământului.
Naveta spaţială cântăreşte peste 2 milioane de kilograme în momentul lansării, din care aproximativ 1 milion şi jumătate de kilograme cântăreşte doar combustibilul care este consumat în cele 8 minute şi jumătate până ajunge pe orbită.
Dacă motoarele principale ale navetei ar folosi apă în loc de combustibil, ar consuma aproximativ volumul unei piscine la fiecare 25 de secunde.--fb1
Deoarece hidrogenul lichid şi oxigenul lichid reprezintă principalul cumbustibil al navetei, majoritatea gazelor care rămân după lansare sunt vapori de apă.
La lansare, cele două rachete ataşate în laterale, consumă aproximativ 10 tone de combustibil în fiecare secundă şi produc aproximativ 44 de milioane de cai putere.
Cele două rachete ataşate pe laterale folosesc drept combustibil pudră de aluminiu.
Video: Documentar NASA despre istoricul navatei spaţiale.
Temperaturile din interiorul motoarelor navetei ajung la peste 3300 de grade Celsius, o temperatură mai mare decât cea necesară fierberii fierului.
În acelaşi timp, combustibilul principal al rachetei, hidrogenul lichid, are o temperatură de minus 252 de grade Celsius.
Temperatura pe care trebuie să o îndure naveta spaţială variază de la -156 de grade Celsius în spaţiu, la peste 1600 de grade în momentul reintrării în atmosferă.