Depozite cu deşeuri periculoase, abandonate
În judeţul Bihor există depozite de deşeuri periculoase care sunt abandonate, iar ministerul mediului nu are bani suficienţi pentru a le ecologiza.
Articol de Stelian Radu-Cacuci, Oradea, 04 Aprilie 2014, 14:17
În judeţul Bihor există depozite de deşeuri periculoase care sunt abandonate
Ministerul mediului nu are bani suficienţi pentru a le ecologizeze, astfel că din zece depozite au fost ecologizate doar patru, iar autorităţile locale caută fonduri europene pentru a rezolva situaţia.
Şase din cele 10 depozite de deşeuri petroliere periculoase zac abandonate în diferite locuri din judeţul Bihor.
Ele aparţin vechilor exploatări intrate în faliment sau în insolvenţă.
Pentru ecologizare ar fi necesar zeci de milioane de euro, bani ce nu există în bugetul ministerului mediului.
"S-au stabilit un număr de 10 depozite pentru deşeuri periculoase din industria extractivă a petrolului, care sistează depozitarea până la 31 decembrie 2006, din care 4 sunt ecologizate, nu s-a reuşit ecologizarea integrală a acestora din lipsă de fonduri" spune Viorel Ţepele, comisarul şef al Gărzii de mediu Bihor.
Pericol de îmbolnăviri
Un astfel de depozit neecologizat există în comuna Suplacul de Barcău, vechi centru de extracţie a ţiţeiului, acum închis.
"Avem batalul propriu zis de la Dolea, un sit contaminat istoric şi noi, ca şi primărie, ca şi autoritate publică locală, încercăm să obţinem o finanţare europeană pentru a ecologiza zona" spune Cosmin Gal, inspector de mediu al primăriei locale.
Un adevărat lac cu hidrocarburi a cărui adâncime ajunge şi la 6 metri.
Există oricând pericolul contaminării pânzei freatice.
Medicul Dorel Ţârţ de la Direcţia de Sănătate Piblică Bihor spune că apa contaminată pune în pericol sănătatea.
"Persoanele care consumă apă cu hodrocarburi aromatice din rezidurile petroliere se pot înbolnăvi, într-o primă fază, de afecţiuni gastrointestinale" a mai spus medicul Dorel Ţârţ.
Cele 6 depozite de deşeuri petroliere periculoase au o suprafaţă totală de 2 hectare, însă autorităţile nu cunosc cantitatea deşeurilor adunate timp de zeci de ani.