Dafinul – Iubirea pierdută a lui Apollo
Dafni a fost o nimfă transformată într-un copac, în dafin.
Articol de Zenaida Luca-Hac, 29 Octombrie 2009, 14:19
Fugea de iubirea pe care o stârnise în Apollo şi care-l aprinsese ca pe o mirişte în flăcări.
Miresmele ei de fecioară s-au păstrat, la fel de aţâţătoare, în foile de dafin.
De aceea mâncărurile în care se fierb, şi nu există vreuna în care să nu se potrivească, capătă o aromă intensă, ca sudoarea parfumată a unei zeiţe.
Cartofii pregătiţi cu două sau trei frunzuliţe de dafin şi acoperiţi cu ceapă crudă, sosurile roşii sau albe şi sosurile cu vin, toate cu cimbru, zeama de murături, din care dafinul e nelipsit, capătă un gust puternic şi stârnitor.
Dafinul, împreună cu lamâia şi menta, fac să fie răscolitoare sevele puiului la cuptor, iar cu rozmarinul şi menta, fac mai suav mielul, tot la cuptor.
Încercaţi laptele fiert cu o frunză de dafin, îngheţata şi dulciurile preparate cu dafin. Sunt nişte bunătăţi ... seducătoare.
Atenţie, frunzele de dafin nu se mănâncă, doar se fierb în mâncare !