Creşte cererea de metale rare, folosite în tehnologia modernă
O eventuală dispariţie de pe piaţă a elementelor folosite în producţia tehnologiilor avansate ar putea produce un blocaj industrial, atrage atenţia Institutul Britanic de Cercetare Geologică.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 14 Septembrie 2011, 17:01
Institutul Britanic de Cercetare Geologică a întocmit o listă a elementelor chimice a căror dispariţie de pe piaţă ar putea crea blocaje industriale.
E vorba, în principal, de elemente folosite pentru tehnologiile avansate, cum ar fi echipamentele digitale, şi care sunt extrase în cantităţi reduse şi, de cele mai multe ori, de o singură ţară, care deţine monopolul.
Pentru fabricarea unui telefon mobil modern producătorul foloseşte litiu pentru baterii, indiu pentru ecran şi metale rare pentru circuite.
Deoarece în fiecare an se produc peste 50 de milioane de noi telefoane mobile, cererea pentru aceste metale a crescut considerabil, mai ales că ele sunt folosite şi pentru fabricarea altor echipamente electronice digitale.
De asemenea, aşa-numitele tehnologii verzi, care produc energie regenerabilă, se bazează pe o serie de elemente chimice, care în urmă cu două decenii nu prezentau niciun interes pe pieţele internaţionale.
Monopolul pune în pericol furnizarea de metale rare
În prezent, însă, cererea este atât de mare, încât o eventuală întrerupere pe termen lung a furnizării lor ar putea bloca producţia industrială, o variantă care nu poate fi exclusă, spune Institutul Britanic de Cercetare Geologică, deoarece multe dintre aceste elemente se află în monopolul unei singure ţări.
Spre exemplu, China extrage 97% din necesarul de metale rare de pe piaţă, iar pe lista de 52 de elemente cu risc a centrului geologic, Beijingul deţine monopolul în 27 de cazuri, wolframul, mercurul şi antimoniul aflându-se la vârful listei.
Din acest motiv, cercetătorii britanci au tras un semnal de alarmă.
Situaţia politică, spun ei, naţionalizarea resurselor sau accidentele ar putea cauza o întrerupere a furnizării acestor elemente, fapt ce ar putea avea un impact major în industria tehnologică.
O astfel de situaţie a avut loc chiar anul trecut, când, în urma unui incident diplomatic, China a blocat pentru o perioadă exportul de metale rare către Japonia, fapt ce a stârnit panică în rândul companiilor nipone.
Exporturile au fost reluate la scurt timp, însă Beijingul a decis să micşoreze cantităţile vândute, decizie care a făcut ca preţul acestor metale să atingă nivelul record.
Pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete, Centrul Britanic de Cercetare Geologică a recomandat reluarea exploatărilor din Africa de Sud, Australia, Brazilia sau SUA, dar şi dezvoltarea tehnologiilor de reciclare, care în acest moment sunt considerate a fi mult prea scumpe în raport cu eficienţa lor.