Colegiul Naţional Traian Lalescu din Reşiţa
Valoarea Colegiului Naţional Traian Lalescu din Reşiţa este dată de profesori, elevi, performanţe, pasiuni şi ambiţii
Articol de Mario Balint, 15 Noiembrie 2016, 12:15
Traian Lalescu, născut la 12 iulie 1882, a fost un academician şi matematician român, profesor universitar la Bucureşti şi la Timişoara. A fost primul rector al Şcolii Politehnice din Timişoara. Personalitate proeminentă a şcolii matematice româneşti. Are contribuţii în multiple domenii ale matematicii pure şi aplicate. Este unul din fondatorii teoriei ecuaţiilor integrale. A lăsat numeroase studii în domeniile ecuaţiilor funcţionale, seriilor trigonometrice, fizicii matematice, geometriei, algebrei, istoriei matematicii. La 17 iunie 1903 obţine licenţa în Matematici, după care intră ca profesor suplinitor la Institutul Pompilian şi se pregăteşte pentru specializare. În 1905 pleacă la Paris ca să studieze, cu o bursă modestă din partea filantropului Vasile Adamachi şi în 1908 şi-a susţinut, la Sorbona, teza de doctorat cu titlul Sur l’equation de Volterra. Aceasta lucrare va fi considerată prima contribuţie de seamă în domeniul ecuaţiilor integrale şi îi va aduce stima marelui matematician Vito Volterra.
Traian Lalescu era fiul unui funcţionar de bancă, numit tot Traian Lalescu, bănăţean originar din Cornea - judeţul Caraş-Severin, care a scris „Agenda băncilor populare şi metodul de coeficient Lalescu”.
Prof. univ. dr. Traian Lalescu este ales deputat de Banat.
Potrivit mărturiilor istorice, în 1918 episcopul Caransebeşului, dr. Miron Cristea (1868-1939), s-a întâlnit la Băile Herculane cu savantul Traian Lalescu (1882-1929), prin familie originar din Banat (satul Cornea, judeţul Caraş-Severin), şi au discutat situaţia îngrijorătoare a învăţământului din şcolile româneşti, patronate de stat, unde, aşa cum afirma ierarhul caransebeşean, "predau învăţători care nu ştiau vorbi româneşte".
Asocierea numelui reputatului savant bănăţean cu Liceul de Matematică Fizică din Reşiţa este, aşadar, firească.
Actualul Colegiul Național „Traian Lalescu” ia fiinţă în anul şcolar 1961-1962, în localul unei şcoli generale, Şcoala de 7 ani Nr. 4. După 10 ani de la înfiinţare, în 1971, Liceul avea cîte 4 clase paralele, de la clasa I pînă la clasa a XII–a, însumînd 1563 elevi şi 74 cadre didactice, din care 16 învăţători. De-a lungul timpului, numărul elevilor şi al dascălilor a rămas aproximativ acelaşi.
Astăzi, CNTL este asimilat cu performanţa. Sute de elevi participă anual la concursuri şi olimpiade şcolare de unde se întorc cu sute de premii. De la robotică la regie de film, lmf-iştii performează, reprezentînd quintesenţa educaţiei în Banatul de Munte. Directorul instituţiei, prof. Luminiţa Broască spune că din păcate, CNTL pregăteşte performeri exclusiv pentru mediul universitar şi cariere de top din ţară şi străinătate. Doar 0,1% dintre absolvenţi aleg să se întoarcă în judeţul Caraş-Severin. Doar şcoala postliceală sanitară pregăteşte specialişti implicaţi direct în piaţa muncii locală.
Colegiul Național “Traian Lalescu” are patru forme de învăţămînt: Primar (tradițional și alternativ – step by step); Gimnazial, Liceal – filiera teoretică - Profil REAL
Specializarea MATEMATICĂ-INFORMATICĂ intensiv Limba engleză
Specializarea MATEMATICĂ-INFORMATICĂ
Specializarea ȘTIINȚELE NATURII intensiv Limba engleză
Profil UMAN
Specializarea FILOLOGIE intensiv Limba engleză
Postliceal – Școala Postliceală Sanitară
Specializarea ASISTENT DE MEDICINĂ GENERALĂ
Specializarea ASISTENT DE FARMACIE
Elevii CNTL din Reşiţa editează de 16 ani o revistă proprie şi sînt implicaţi în 16 cluburi ce funcţionează în cadrul şcolii, îmbinînd fericit pregătirea teoretică cu activităţile extracuricullare.