Catedrala Mântuirii Neamului - gata "la roşu" peste doi ani
FOTO: Stadiul lucrărilor la noua Catedrală patriarhală se află la 60% din construcţia la roşu. Suma cheltuită până acum: 46 milioane euro.
Articol de Remus Rădulescu, 08 Iunie 2015, 11:31
Lucrările pe şantierul Catedralei Mântuirii neamului sunt executate de aproximativ 350 de lucrători, împărţiţi în trei schimburi zilnic.
La momentul vizitei pe şantier (4 iunie 2015), aproximativ 100 de muncitori lucrau în primul schimb la zidărie, la montajul armăturii şi al cofrajelor.
Betonarea se face îm schimbul de noapte, întrucât transpostul betonului este mai uşor când traficul bucureştean este redus, a precizat inginerul Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal, membru în echipa de coordonare a lucrărilor pe şantier.
Din cei 120 de metri cât va avea cea mai înaltă turlă, catedrala se află la cota 27.
Din punctul de vedere al materialelor de construcţie, s-au folosit 60% din totalul necesar.
În zidurile catedralei vor intra până la finalul construcţiei 100.000 mc de beton şi 30.000 tone de armătură, cantităţi necesare pentru construirea a 10 blocuri de 10 etaje.
Audio: Reportaj realizat pe şantierul Catedralei Mânturii Neamului.
Inginerul Vasile Crăcăoanu a subliniat că întreaga construcţie a fost proiectată să reziste la un cutremur de 8,5 grade Richter, pentru o perioadă de peste 500 de ani.
Costurile construcţiei până acum au fost de 46 de milioane euro (210 milioane de lei) şi ar mai fi necesară o sumă de 45 milioane euro până la finalizarea construcţiei "la roşu", a afirmat părintele Nicolae Crîngaşu, consilier patriarhal.
El a adăugat că ritmul construcţiei va permite finalizarea "la roşu", cu acoperiş şi ferestre, în iunie 2017, atunci când se va şi putea sluji în noua catedrală patriarhală.
Lucrările de finisare şi pictură vor constitui un proiect aparte care va fi evaluat de Patriarhie după finalizarea "la roşu".
Banii necesari construirii Catedralei provin din fonduri publice (alocări guvernamentale, şi de la bugetele Primăriilor Capitalei şi ale unor Consilii judeţene din ţară) şi din donaţiile credincioşilor făcute la biserici.
Părintele Crîngaşu a evitat să spună care este proporţia fondurilor publice în totalul cheltuielilor, precizând că "Patriarhia adoptă criteriul evanghelic în ceea ce priveşte donaţiile, apreciind la fel de mult sumele consistente, precum şi banul venit din buzunarul văduvei."
"Numele credincioşilor care fac donaţii pentru Construirea Catedralei Mântuirii Neamului, direct la biserici, prin SMS, sau prin transferuri bancare, sunt pomenite la altarul paraclisului care se află în vecinătatea şantierului", a mai precizat părintele Nicolae Crîngaşu.