Care mai de care - 24 aprilie 2010
De la Petrila la Paris, via Zurich - Napoli. Cu Victor Spirache.
24 Aprilie 2010, 15:20
Primul subiect ne-a fost oferit de Ilie Pintea. El ne povestea cu ceva timp în urmă câte ceva despre casa memorială a scriitorului petrilean Ion Dezideriu Sîrbu, luată în grijă de artistul Ion Barbu, care şi-a propus să facă din ea capitala Coloniei Literare Petrila. Cum interiorul casei e deja aproape gata – deşi nu are absolut nimic din aerul sobru şi oficial întâlnit în casele memoriale – Ion Barbu, împreună cu o echipă de voluntari, s-a apucat să vopsească pereţii exteriori. Nu oricum, ci cu picturi în toată regula, realizate de copii, după opera scriitorului. Intrați aici ca să vedeţi GALERIA FOTO.
Parada copiilor din cadrul celebrei manifestări Sechseläuten, care are loc în fiecare an la începutul primăverii la Zurich, în Elveția, a marcat săptămâna trecută o premieră: participarea pentru prima oară a unui grup de copii români. Iolanda Bădiliță ne povestește că Sechselauten este o tradiție elvețiană din cantonul Zurich care simbolizează alungarea iernii și întâmpinarea primăverii. După ce copiii au mărșăluit duminică prin Zurich, luni, părinții lor, grupați pe bresle, au dat foc unui imens om de zăpadă făcut din paie. Tradiția spune că dacă omul de zăpadă arde mult, primăvara va fi lungă. Priviți GALERIA FOTO.
Pe 5 iunie 1882 la Paris își deschidea porțile Muzeul Grevin, după numele unuia dintre fondatorii săi, Alfred Grevin, celebru sculptor, caricaturist şi creator de costume al teatrului francez. Este vorba despre un muzeu privat al figurilor de ceară, pe care l-a vizitat și Roxana Vasile care în reportajul ei ne spune ce și cum și ne invită să privim GALERIA FOTO. Muzeul este vizitat anual de peste 800.000 de turiști. Cel puțin așa i-a declarat corespondentei noastre, Véronique Berecz, responsabila serviciului de comunicare.
Oriunde te-ai afla pe lumea asta, e greu să înfrunți birocrația atunci când ai de-a face cu formulare greu de completat. Iată de ce, un ajutor “autorizat” nu face rău nimanui. Dimpotrivă! La Napoli există chiar persoane care, în schimbul a câțiva bănuți, te ajută să te descurci în jungla formularelor pentru cereri sau reclamații. Numele lor este acela de “scrivano publico”, un soi de scrib al zilelor noastre. La cel din imaginea alăturată a apelat și corespondenta noastră, Gabriela Pentelescu. |
Sâmbătă, 24 aprilie, am dialogat cu ascultătorii pe parcursul emisiunii, prin Skype și Yahoo Messenger. N-a fost o idee rea. Numărul celor care preferă chat-ul în comunicarea cu realizatorul unei emisiuni este mult mai mare decât al celor care utilizează email-ul. De aceea mi-am propus să continui "experimentul". Dacă vreți să participați și voi, utlizați ID-ul: "caremaidecare".