Care mai de care - 20 februarie 2010
Reportaje din București, Napoli și Paris
20 Februarie 2010, 18:23
Este o ediție scurtă din cauza transmisiunii directe a unui meci de fotbal. O jumătate de oră cu patru cântece, trei reportaje, două de dragoste, primul cu săruturi, de la Sinette Mateiu.
Gabriela Pentelescu ne vorbește despte iubirea la limita dintre mister, superstiție și macabru. În centrul istoric din Napoli se află Biserica Santa Maria delle Anime del Purgatorio (Sfânta Maria a Spiritelor din Purgatoriu).
Originalitatea acestei construcții este dată de prezența craniilor din bronz care se găsesc amplasate atât în fața, cât și în interiorul bisericii. Totul pleacă de la un vechi ritual din secolul al XVII-lea, când credincioșii catolici “adoptau” craniile defuncților despre care nu se știa nimic și pentru ale căror spirite se rugau. În decursul secolelor s-a născut și legenda Luciei, o tânără aristocrată bogată care, împotriva voinței părinților, s-a căsătorit cu iubitul său plebeu. Imediat după cununie însă, tânăra moare. Povestea ei tristă a transformat-o, în imaginarul colectiv napoletan, într-un soi de Julieta care moare după căsătoria cu al său Romeo. Tocmai de aceea, Lucia a fost transformată de către tinerele din popor, în ocrotitoarea îndragostiților. La subsolul Bisericii Santa Maria delle Anime del Purgatorio se află un altar dedicat Luciei. Totul e învăluit într-o aură de mister cu tentă macabră, întrucat ofrandele se aduc unui craniu peste care se află voalul și coronița unei mirese.
| |
Prin grădinile Luxemburg |
Victor Spirache
victor.spirache@radioromania.ro