Care mai de care - 19 februarie 2011
Rădăcini
19 Februarie 2011, 14:25
Pe lângă faptul că este creatoare populară, fiind recunoscută în întreaga ţară pentru cusăturile din păr de capră, Elena Banu din Rm.Vâlcea este şi pasionată de rădăcinile copacilor. Sună bizar, însă în urma perindărilor prin munţii României, şi-a decorat apartamentul din Râmnic cu diferite statuete obţinute printr-o simplă îndepărtare a surplusului de material lemnos de pe rădăcinile diferiţilor copaci. De fapt, pasiunea pentru aceste rădăcini a început cu foarte mulţi ani în urmă când, în timpul plimbărilor prin păduri, se tot lovea de rădăcinile arborilor... a început să le privească cu "alţi" ochi, iar acum casa îi este plină de căprioare, iepuri, girafe, elefanţi, struţi, melci sau chiar balerine... toate din lemn, provenite din rădăcinile copacilor. Pe majoritatea le-a expus de mai multe ori în cadrul diferitelor manifestări organizate de-a lungul anilor în Vâlcea, însă posibilitatea ca acestea să fie rupte sau să aibă de suferit în urma transportului repetat era destul de mare, motiv pentru care a renunţat la expunerea lor. Cât despre comercializarea rădăcinilor ce au prins viaţă sub anumite forme, nici nu se pune problema căci figurinele din lemn, cum le numeşte doamna Elena Banu, reprezintă legătura cu soţul care s-a stins din viaţă, acesta fiind, de fapt, cel care a încurajat-o în şlefuirea rădăcinilor. Anamaria Cârstea a făcut pozele din galeria foto. Tot ea și interviul cu doamna Banu.
Mâine, 20 februarie, se încheie o nouă ediție a Târgului gospodinelor din Amsterdam. A 66-a. O ediție de succes. Ne convinge într-un reportaj, Claudia Marcu.
Numele lui Louis Pasteur există peste tot în lume - fie că este vorba de institute, laboratoare, clinici, spitale, străzi, stații de metro … Roxana Vasile ne propune o vizită la Institutul din Paris care poartă numele celebrului cercetător. Vom vizita, mai precis, apartamentul în care Pasteur a trăit în ultimii șapte ani ai vieții, cripta în care este înmormântat alături de soția sa, Marie, dar și unul din departamentele de referință la ora actuala: cel de “virusuri și imunitate”.
În ediția de azi a emisiunii vă prezint primele două episoade radiofonice din seria celor realizate de Simona Șerbănescu în America de Sud. Colega noastră s-a alăturat expediţiei Rapapatatierra 2011, pe urmele exploratorilor români Iuliu Popper şi Emil Racoviță, dar şi pe ale norvegianului Thor Heyerdhal. Din Bucureşti până în Lima, Peru şi apoi spre Insula Paştelui, Patagonia şi mai departe - Ţara de Foc, până în cel mai sudic oraş al planetei - Ushuaia - capătul lumii. Aici aveți galeriile foto: LIMA –sosire, LIMA latină, insula RAPA-NUI.