Care mai de care - 10 aprilie 2010
Subiecte din Paris, Napoli, Baden Wurttenberg, Vulcan, Eibenthall, București
11 Aprilie 2010, 06:52
Roxana Vasile vă invită să faceți cunoștință cu Manuel Martinez, unul din cei mai buni bucătari ai Franțtei. Este patronul restaurantului Relais Louis 13.
Aflat în inima Parisului, restaurantul are o istorie cu totul specială - aici a fost proclamat rege al Franței și Navarrei Ludovic al 13-lea, după asasinarea tatălui său, Henric al 4-lea.
Un alt obiect din viața de zi cu zi a italienielor iese la ... pensie. După termometrele cu mercur și becurile clasice, vor fi trase pe linia moartă și cabinele telefonice.
Compania de telefonie TELECOM a anunțat că vor fi desființate peste 130.000 de cabine telefonice, dat fiind faptul că nu le mai folosește nimeni odată cu răspândirea telefoanelor celulare. De-a lungul ultimilor 60 de ani, cabinele telefonice au fost parte integrantă a vieții italienilor, fie că aparatele funcționau cu jetoane, monede sau cartele. Gabriela Pentelescu ne povestește că la Napoli, de exemplu, în anii '70, compania de telefonie era nevoită să schimbe aparatele în fiecare vară, întrucât rugineau în mod suspect, în ciuda secetei și a căldurii tipic meridionale. Cu greu și după anchete amănunțite, s-a descoperit că de vină era ... inventivitatea napoletanilor. Aparatele telefonice funcționeau cu jetoane, care se cumpărau din baruri și de la chioșcuri de ziare. Doar că, pentru a economisi, napoletanii le cumpărau de la vânzătorii de gheață, care le făceau, evident, din gheață. Așa se face că odată introdus jetonul în aparat, după convorbire acesta se topea ... |
De când a dat căldura, în satele nemțești s-au deschis așa numitele strause, un fel de restaurante de țară unde țăranii înșiși își omenesc oaspeții cu roadele pământului pe care chiar ei îl lucrează.
În timpul iernii un straus este un hambar în care, de regulă, este depozitat fânul. Odată cu venirea primăverii, când animalele pot sta afară, gospodarii curăță și aranjează locul și îl transformă într-o crășmă sătească.
Friedrich Schill este fermier în Baden Wurttenberg și tocmai ce și-a deschis strausul de o săptămână. Între doi clienți și frământatul pâinii, a găsit răgazul să stea de vorbă și cu o clientă din România: Iolanda Bădiliță.
Ilie Pintea mi-a trimis din Valea Jiului un interviu cu un personaj care, vă mărturisesc, m-a impresionat. Chiar mi-am pus problema dacă este o reacție normală sau sunt eu prea emotiv. De aceea vă invit să ... „vă dați cu părerea”. Scrieți opiniile dvs aici, pe pagină sau pe adresa mea de mail. Cât de mult v-a impresionat, ce credeți despre acest personaj, cât de reprezentativ este el pentru România anului 2010, ș.a.m.d.
Dintre cale mai reușite reportajele săptămânii difuzate în radioprograme, am ales două:
- "Ajutorul" de Schwajda György, reporter Dan Vasiliu
- Cei mai corecţi români, reporter Mihai Bădescu