Bucătăria Înmiresmată - Sosul de usturoi
Mujdeiul de usturoi, cu apă sau cu moare, simplu sau îmbogăţit cu ulei, cimbru sau pătrunjel, a fost multă vreme o mâncare de toate zilele a românilor.
Articol de Zenaida Luca-Hac, 13 Octombrie 2009, 14:53
Este cel mai simplu şi cel mai sănătos sos de usturoi. Tovarăşa-i cea mai dragă e mămăliga.
Mujdeiul dezmiardă friptura rumenită. Fragezeşte puiul copt. Înmiresmează saramura de peşte proaspăt. Face să ţi se topească în gură crapul fript pe pat de crenguţe de cimbru şi sare sau legumele coapte pe plită: bureţi … dovlecei … ardei.
Numele lui, sunt de părere unii specialişti, vine din "mousse d’ail" al francezilor, care înseamnă spuma de usturoi. De ce spuma: pentru că secretul sosului de usturoi este să-l freci în piuliţă tot adăugând câte puţin ulei, până se face ca o smântână.
La fel de celebră ca mujdeiul românesc este crema de iaurt cu castraveţi şi usturoi, tzatziki. Este un sos turcesc pe care grecii l-au introdus în bucătaria lor şi care ademeneşte turiştii gurmanzi ca o vrajă. Se prepara uşor şi repede:
Se bat sau se mixează: 1 ceaşcă de iaurt scurs, 2 castraveţi curăţaţi, raşi şi scurşi bine, 3 sau 4 căţei de usturoi zdrobiţi şi ulei de măsline. Când e gata se presară menta. Este o garnitură grozavă pentru caracatiţă, fructe de mare sau miel la cuptor cu lamâie, dar poate înlocui foarte bine untul pe pâine dimineaţa.