Brunea Fox, "prinţul reportajelor"
Un documentar Radio România Actualităţi despre cel mai bun reporter român din perioada interbelică, unul dintre primii jurnalişti care a descoperit "lumea oamenilor simpli".
10 Octombrie 2010, 15:02
Felix Brunea Fox, pe numele lui adevărat Filip Brauner, a fost unul dintre cei mai buni reporteri din perioada interbelică.
Geo Bogza îl numea "prinţul reportajelor", graţie nenumăratelor reportaje despre "lumea comună", publicate în principalele ziare ale vremii, "Adevărul" şi "Dimineaţa".
Brunea Fox provine dintr-o familie de intelectuali evrei, din Chişinău, care, în anii 1980, a venit în România, stabilindu-se la Roman, in judetul Neamţ.
Acolo s-a născut, de fapt, şi Filip Brauner, la 18 ianurie, 1898. La Roman a făcut şcoala primară şi liceul teoretic, dar nu se ştie dacă a urmat vreo facultate.
Debutul în presă a avut loc la vîrsta de 19 ani, la Iaşi, la revista Arena, condusă de Pamfil Şeicaru. După Primul Război Mondial, Brunea Fox a venit în Bucureşti, unde a fost remarcat de Constantin Mille, şi a scris la "Adevărul" şi "Dimineaţa".
Au făcut senzaţie reportajele sale "Cinci zile printre leproşi", "Omul care l-a văzut pe Dumnezeu" sau “Trustul cerşetorilor”.
După 23 august 1944, odată cu aplicarea legilor rasiale, Bunea Fox n-a mai scris. Principala lui activitate s-a desfăşurat între 1925 – 1945.
Audio: documentarul Radio România Actualităţi, realizat cu sprijinul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (documentare şi consultanţă Dana Iamandi), vă prezintă aspecte inedite despre renumitul jurnalist.