Britanicii, nemulţumiţi de preţul benzinei
Una dintre promisiunile executivului britanic în campania electorală a fost introducerea unui aşa numit "stabilizator" al preţului carburanţilor.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 17 Ianuarie 2011, 14:52
Britanicii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de preţul mare pe care trebuie să-l plătească pentru benzină şi cer guvernului să-i protejeze de majorările de tarife.
Ei vor ca executivul să-şi respecte promisiunea făcută în campania electorală şi să introducă un aşa numit "stabilizator" de preţ. Acesta ar urma să acţioneze în funcţie de preţul petrolului, astfel încât atunci când acesta creşte, taxele să fie reduse pentru a menţine preţul la pompă.
Premierul David Cameron a anunţat că această variantă este încă evaluată de membrii cabinetului său, care încearcă să stabilească eficienţa unei astfel de măsuri.
Secretarul de stat din Ministerul de Finanţe, Danny Alexander, consideră însă că măsura este destul de greu de aplicat şi a recunoscut că în acest moment nu există o idee clară a modului în care ar putea fi pusă în practică.
În schimb, el a anunţat că guvernul este foarte aproape să pună la punct o schemă de reduceri prin care să fie ajutaţi şoferii din regiunile îmdepărtate, cum ar fi zona muntoasă din Scoţia, vestul Ţării Galilor şi unele părţi din Anglia şi Irlanda de Nord.
În acest moment, preţul unui litru de combustibil variază în funcţie de calitate şi de benzinăria care o vinde. Astfel, un litru de benzină fără plumb poate fi comercializat pentru 1,30 lire sterline, în timp ce un litru de benzină premium poate ajunge până la 1,46 lire sterline, preţuri care reprezintă maximumul ultimilor doi ani.
Ultima majorare a avut loc chiar la începutul acestui an, când guvernul a majorat nivelul TVA-ului de la 17,5 la 20 la sută, o nouă scumpire fiind anunţată pentru începutul lunii aprilie cand preţul ar urma să crească cu cel puţin 3 penny.
Şoferii consideră însă că executivul are resurse pentru a contracara aceste scumpiri. Potrivit calculelor făcute de asociaţiile de şoferi, bugetul de stat ar urma să primească în acest an din industria petrolieră venituri suplimentare de 2 miliarde de lire sterline.
Banii provin din taxele care ar urma să fie colectate de la exploatările din Marea Nordului, ca urmare a majorării preţului unui baril de petrol de la 85 de dolari, atât cât era preţul de referinţă luat în calcul de Ministerul de Finanţe, la peste 98 de dolari.
"Trebuie să stabilim cu exactitate care va fi efectul preţului mărit al petrolului, cât venit suplimentar va genera" a declarat premierul David Cameron. "Trebuie să găsim însă modalităţi prin care guvernul să suporte o parte a poverii. Cel mai probabil o decizie clară în acest sens va fi luată în luna martie, când se va discuta bugetul"