Bilanţul pandemiei de COVID-19 la nivel global
18 milioane 500 de mii de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 și peste 697 de mii de decese pe glob este bilanțul prezentat de Universitatea americană ''Johns Hopkins''.
Articol de Sorin Moţatu, 04 August 2020, 07:28
18 milioane 500 de mii de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 și peste 697 de mii de decese pe glob este bilanțul prezentat de Universitatea americană ''Johns Hopkins''.
Cifrele sunt în creștere inclusiv în privința numărului de persoane vindecate: aproape 11 milioane 700 de mii au câștigat lupta cu boala de la începutul pandemiei.
În acest context, conducerea Organizației Mondiale a Sănătății afirmă că este posibil să nu fie găsită niciodată o soluție miraculoasă pentru noul coronavirus, deși cercetările pentru găsirea unui vaccin începi să dea primele rezultate.
America Latină și zona Caraibelor au depășit pragul de 5 milioane de cazuri de COVID-19 și 200.000 de decese. Cu peste 327 de mii de persoane contaminate, Columbia a devansat Marea Britanie, ajungând pe locul 10 în lume, iar imaginile transmise de televiziuni, în care apar sicriele cu cei decedaţi, sunt cutremurătoare.
O veste îngrijorătoare a venit din Iran. O investigație a serviciului în limba persană a postului BBC a arătat că această țară ar fi ascuns numărul real al morților şi că sunt, de fapt, 42.000, nu peste 14.000, așa cum au comunicat oficial autoritățile de la Teheran. Statele Unite, Brazilia, India, Rusia, Africa de Sud sunt cel mai crunt lovite de pandemie, care a atins noi vârfuri și în Europa.
Spania și Franța încearcă să evite scenariul carantinei totale, iar masca de protecție trebuie purtată în spații deschise, inclusiv în zone turistice de pe Coasta de Azur până în stațiunile de la Atlantic. Turiștii care merg în Grecia vor purta masca și pe punțile feriboturilor care navighează spre insule, măsura fiind valabilă până acum și în interiorul acestora, dar și în alte spații închise.
Marea Britanie, care are deja peste 46.000 de morți, va efectua milioane de teste de coronavirus, care dau rezultate în 90 de minute.
Drumul spre normalitate va fi lung, avertizează experţii Organizației Mondiale a Sănătății, care au mai spus că vor investiga originea pandemiei dincolo de Wuhan, orașul chinez unde au fost raportate primele cazuri de coronavirus la sfârșitul anului trecut.
Sunt în curs de elaborare studii ample pentru depistarea speciilor de animale care au transmis noul virus, iar cercetătorii italieni au arătat că noul coronavirus se poate transmite de la oameni la câini și pisici.