Autorităţile ungare "să se pregătească pentru ce e mai rău"
Premierul Viktor Orban a spus că nord vestul Ungariei se va confrunta cu cea mai mare viitură pe Dunăre, iar din aceasta rezultă că "trebuie să ne pregătim şi pentru ce e mai rău”.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 07 Iunie 2013, 11:19
Apele Dunării au depăşit deja, în nord-vestul Ungariei, nivelul record înregistrat în 2002, iar premierul ungar Viktor Orban consideră că în aceste condiţii autorităţile trebuie să se pregătească pentru ce e mai rău.
Apele Dunării au depăşit deja în nord-vestul Ungariei, cu 12 centimetri, nivelul record înregistrat în 2002.
Potrivit specialiştilor, în zona localităţii Nagybajcs nivelul Dunării a ajuns la 887 de centimetri, dar va creşte în continuare sâmbătă, până la 900 de centimetri.
Aflat în judeţul Gyor-Moson-Sopron din nord-vestul ţării, premierul Viktor Orban a declarat că, în aceste condiţii, autorităţile trebuie să se pregătească şi pentru ce e mai rău.
"S-a întâmplat ceea ce am fi dorit să evităm, dar nu am reuşit din păcate. Pe sectorul de la graniţă am măsurat deja un nivel al apei care îl depăşeşte pe cel mai ridicat înregistrat vreodată. Deci acum se poate spune cu certitudine că trebuie să ne confruntăm cu cea mai mare viitură pe Dunăre, iar din aceasta rezultă că trebuie să ne pregătim şi pentru ce e mai rău”, a spus premierul ungar.
Viktor Orban a precizat că în continuare trebuie să se lucreze intens în zona localităţii Gyorujfalu, din nord-vestul ţării, unde ieri alunecase pământul de pe o porţiune a digului de protecţie.
Activităţi de apărare împotriva inundaţiilor se desfăşoară în prezent pe o distanţă totală de peste 750 de kilometri.
Până vineri şi-au părăsit imobilele situate în diverse zone ameninţate de inundaţii câteva sute de persoane, circulaţia pe mai multe drumuri a fost restricţionată, iar accesul pe cale rutieră în trei localităţi nu este posibil.
La Budapesta, nivelul Dunării a ajuns în momentul de faţă la 784 de centimetri, dar este de aşteptat ca apele să crească în continuare, depăşind luni, cu 25 de centimetri, nivelul record înregistrat în anul 2006.
Urmăriţi cele mai importante informaţii despre inundaţiile din Europa pe LIVE BLOG-ul nostru. Pentru mai multe ştiri pe acest subiect accesaţi portalul special "Inundaţii în Europa".