Apel matinal: Noutăți la Parada de Ziua Națională a României
Comandantul Paradei, generalul - locotenent Adrian Tonea, invitat la Apel matinal.
Articol de Radu Dobriţoiu, 01 Decembrie 2016, 08:39
Atmosfera de sărbătoare domină Capitala, unde peste mai puţin de două ore începe parada de Ziua Naţională.
Trei mii de militari cu sute de mijloace tehnice vor defila pe sub Arcul de Triumf, iar dacă vremea va permite, vor putea fi văzute în premieră noile aeronave F 16 intrate în dotarea Armatei române.
Comandantul Paradei, generalul - locotenent Adrian Tonea s-a referit în Apelul Matinal de la Radio România Actualităţi şi la alte elemente de noutate.
AUDIO: Comandantul Paradei, generalul - locotenent Adrian Tonea, invitat la Apel matinal.
Avioanele multirol F16 vor fi principala noutate cu care Armata Română va veni la parada militară de 1 Decembrie, ce urmează a avea loc anul acesta la Arcul de Triumf, după a puază de doi ani, timp în care a fost organizată în Piaţa Constituţiei.
La defilare, mai poate fi admirată noua ţinuită de luptă a Armatei Române, care va intra în dotare în anul 2017.
Colegul nostru Radu Dobriţoiu a discutat, pentru "Apel Matinal", despre ce vom mai putea vedea la parada de 1 Decembrie cu locţiitorul şefului Statului Major General, comandantul paradei generalul-locotenent Adrina Tonea.
Reporter: Parada militară de Ziua Naţională va trece din nou, în acest an, pe sub Arcul deTriumf. Ce efective vor defila?
Adrian Tonea: Parada militară naţională de la Arcul de Triumf din acest an este una specială, fiind punctul culminant al manifestărilor organizate pentru sărbătorirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Ca efective, vor fi aproximativ 3.000 de militari, peste 250 de mijloace tehnice şi aproximativ 50 de aeronave plus 16 cai de la Jandarmeria Română.
Reporter: Trupele turceşti nu defilează în acest an, în schimb, avem detaşamente din mai multe ţări, chiar premiere.
Adrian Tonea: Da. Este adevărat. În acest an, avem şi câteva premiere la detaşamentele străine - Germania, Slovacia. În total, militarii străini care vor participa în acest an la parada militară sunt din Germania, Italia, Polonia, Republica Moldova, Slovacia, Spania, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.
Printre noutăţi, avem avioanele multirol F16, pentru prima dată de Ziua Naţională. Este adevărat. Vedetele paradei militare de anul acesta sunt avioanele multirol F16, intrate recent în dotarea Forţelor Aeriene Române şi noua uniformă combat a Armatei Române. Între noutăţile paradei aş vrea să mai menţionez vehiculele de evacuare medicală şi acordare a primului ajutor în luptă MEDEVAC pe MLI -84, pe maşina de luptă a infanteriei, modulul NATO de comunicaţii şi informaţii DCM "E", ATV-urile Polaris din dotarea foreţelor pentru operaţii speciale şi ATV-urile şi autospecialele de poliţie militară folosite pentru asigurarea securităţii bazei de la Deveselu. De asemenea, în premieră, din detaşamentul de defilare al Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est al NATO, alături de militarii români, vor face parte şi militarii străini.
Reporter: Ca tehnică nouă, vom vedea şi motocilclete de luptă pentru operaţii speciale?
Adrian Tonea: Da! Vom vedea şi motocicletele Enduro, motocicletele de luptă pentru forţele speciale şi aceste ATV-uri folosite pentru evacuare şi pentru deplasarea forţelor speciale în locuri greu accesibile.
Reporter: Vor fi mai puţine autoturisme dar mai multe mijloace de luptă în acest an.
Adrian Tonea: Într-adevăr, de comun acord şi cu celealte structuri din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională am redus foarte mult autoturismele şi autospecialele care se văd zilnic la intervenţie, atât în Bucureşti cât şi în celelalte localităţi din ţară.
Realizator: Muzicile militare şi încheierea paradei cu cavaleria, probabil că vor fi un spectacol special.
Adrian Tonea: Este adevărat. Muzicile unite, Muzica Reprezentativă a Armatei, Muzica Brigăzii 30 Gardă şi Muzica Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava" împreună cu un cor, de data aceasta, de la Academia Tehnică Militară, vor încheia parada şi vor face un spectacol deosebit. Majoritatea militarilor prezenţi la paradă au executat misiuni în Irak, Afganistan, Bosnia, Hertegovina şi Kosovo, iar tehnica de luptă este una interoperabilă cu celealte armate ale NATO şi Uniunii Europene, parte din ea fiind testată în teatrele de operaţii şi în cadrul exerciţiilor multinaţionale la care participă militarii români, exerciţii din care anul acesta, exerciţii multinaţionale au fost în jur de 100.