Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal: Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Apel matinal: Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății
Foto arhivă

Articol de Radio România Actualităţi, 01 Martie 2021, 10:13

Realizator: Începând de luni noi centre vaccinare devin operaţionale pentru imunizarea cu serul produs de compania PfizerBioNTech. Mai multe alflă acum de la invitatul de astăzi al ”Apelului matinal”, dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, vicepreşedinte al Comiteului Naţional de Vaccinare. Bună dimineaţa!

Andrei Baciu: Bună dimineaţa şi mulţumesc mult pentru invitaţie!

Realizator: Câte centre noi vor fi posibile de astăzi în ce măsură România va putea acoperi cererea tot mai mare de doze pe fondul interesului sporit pentru imunizare?

Andrei Baciu: Este o întrebare foarte bună. Trebuie să ştim că aceste doze, din nefericire, pentru moment sunt limitate nu numai în România, ci şi la nivelul tuturor ţărilor membre ale UE. Astăzi, într-adevăr, aşa cum aţi menţionat şi dumneavoastră, deschidem 130 de centre noi care, suplimentar faţă de centrele deja existente, în care se vaccinează persoanele care s-au programat cu dozele nou sosite de la AstraZeneca. Vorbim de 156.000 de doze. Programările au început de sâmbătă, de pe 27, astfel că toţi cei care s-au programat începând cu data de 27, de astăzi vor merge efectiv la vaccinare. Aceste două zile...

Realizator: Vaccinări numai de la AstraZeneca sau Pfizer?

Andrei Baciu: Nu. Acestea sunt pentru tranşele, pentru dozele suplimentare de la BioNech-Pfizer. Suplimentar, noi avemn în paralel oricum vaccinrea care se desfăşoară pentru rapel cu dozele de Moderna, cu dozele de la Pfizer şi, bineînţeles, vaccinarea care continuă cu dozele de la AstraZeneca. Deci, practic vorbim de o tranşă suplimentară pentru care a fost necesară deschiderea de noi centre de vaccinare, pentru că în centrele de vaccinare deja existente programările sunt toate ocupate cu dozele pe acre le avem în momentul de faţă.

Realizator: După cum bine se ştie, avem o creştere a numărului de cazuri în ultimele zile. Există şi la noi riscul unui al treilea val?

Andrei Baciu: Acum trebuie să vedem lucrurile puţin în dinamică, pentru că, după cum ştim, ca să înţelegem de fapt mai bine, trebuie să menţionăm următorul aspect: acest virus are o perioadă de incubaţie, o perioadă care pleacă de 7-10 până la 14 zile. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că din momentul în care ai intrat în contact cu acest virus până la momentul declanşării simptomelor şi în eventualitatea declanșării simptomelor, pentru că ştim că nu toate persoanele fac o formă cu simptome, trec 7-14 zile. De ce este important acet aspect. Este important pentru că trebuie să evaluăm lucrurile de la punctul zero în care se presupune că a crescut interacţiunea dintre persoane, până la punctul în care efectiv am vedea o creştere a numărului de cazuri. Într-adevăr, la nivel european am văzut că sunt două-trei elemente importante care se suprapun. În primul rând este această nouă tulpină britanică, cum i se spune, D117, care are nişte caracteristici care o face mai uşor de transmis, se transmite mai uşor şi mai repede de la o persoană la alta. Pe cale de consecinţă, un număr mai mare de persoane pot fi infectate, motiv pentru care anumite state vest-europene au introdus măsuri şi precauţii suplimentare tocmai pentru a nu ajunge în situaţii dificile.

Realizator: Să ne aşteptm şi noi la noi restricţii?

Andrei Baciu: În România, în momentul de faţă nu se pune problema de aşa ceva. Lucrurile sunt foarte bine gestionate. După cum vedem avem un număr mic de cazuri faţă de ce aveam în perioadele cele mai intense. Sigur, în ultima săptămână s-a constatat o uşoră creştere, însă acest lucru poate fi pus şi pe seama creşterii interacţiunilor dintre persoane, redeschiderea şcolii şi aşa mai departe, sunt câteva elemente. Însă, această creştere trebuie să o privim întotdeauna sau orice fel de modificare, trebuie întotdeauna privită pe un interval de cel puţin câteva zile. Dacă auzim că azi faţă de ieri a crescut sau a scăzut cu un număr de X, nu are o semnificaţie medicală atât de importantă cum are, de exemplu, creşterea de la o săptămână la alta, /.../ atât mai mult o diferenţă semnificativă. Dar, cel mai important lucru vedem că aceste măsuri, care, sigur nu îi face nimănui plăcere, după o perioadă atât de lungă... şi-au dovedit eficienţa. Purtarea măştii, distanţare, verdm că în sezonul acesta de exemplu, ne aducem aminte anul trecut, aveam chiar epidemie de gripă în România, lucru pe care nu-l mai avem. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că masca, purtatul măştii şi o minimă grijă faţă de distanţa fizică şi o igienă suplimentară au reale efecte. Şi practic acestea sunt măsurile pe care trebuie să le mai păstrăm încă foarte puţin, până ajungerm la o imunitate de 70% faţă de o perioadă de deja de un an de zile cât am făcut toate aceste eforturi. Mai vorbim de câteva luni de zile până când, sperăm că undeva în vară, cel târziu la începutul toamnei, vom atinge acest prag de 70%. Deci, în continuare aceste măsuri, pe lângă vaccinare, sigur, sunt cele care ne oferă şi ne protejează sănătatea, că am văzut, cu atât mai mult în contextul apariţiei unor noi tulpini, este esenţial să avem grijă de sănătate noastră.

Realizator: Spuneam că se deschid noi centre de vaccinare. Sunt fonduri inclusiv pentru plata personalului implicat?

Andrei Baciu: Aici, evident că, când deschizi un centru de vaccinare trebuie să te asiguri că există toate cele necesare. Pe lângă partea de locaţie, pe lângă serviciile aferente şi personalul care este extrem de important./lazard/ilapadat

Sigur că există în toate aceste lucruri, însă acțiunile sunt în dinamică, vedem că mai sunt și centre care își termină activitatea și spre exemplu cele din spitale, unde dacă au început activitatea cândva în luna ianuarie, vaccinând personalul medical, ulterior, la trei săptămâni au fost nevoiți să efectueze rapelul. După epuizarea acestei activități, respectivele centre nu mai au personal înscris, nu mai, pentru că ele nu au avut programări. Pe cale de consecință, într-adevăr, se deschid noi centre, dar sunt şi centre care și-au terminat activitatea și rolul pentru care au fost deschise. Deci există întotdeauna și va exista o migrație și un fenomen de... va exista așa o dinamică a personalului, însă facem toate eforturile să avem personal în toate centrele unde avem nevoie.

Realizator: Spuneați ceva mai devreme că numărul de cazuri noi este mic în România, este adevărat, e mic și pentru că numărul de teste este relativ scăzut.

Andrei Baciu: Aici la fel, vedem că sunt diferențe de la un județ la altul, de la un loc la altul. Acum e important să știm că au apărut și aceste teste rapide, teste care au o eficacitate și o precizie, să spunem, asemănătoare cu testele de RT PCR, suplimentar sunt mult mai ieftine, rezultatul vine foarte repede, pe cale de consecință acestea sunt mult mai accesibile. Și atunci, condițiile pentru care e nevoie să ne testăm le cunoaștem deja cu toții. Recomand în continuare și recomandăm tuturor, testarea pentru orice fel de suspiciune, pentru orice fel de simptomatologie, important să ne testăm tocmai pentru că dacă suntem în situația în care ne-am infectat cu SARS-COV-2, trebuie să luăm cele mai bune măsuri, pe de-o parte pentru a ne proteja sănătatea și pe de altă de a-i proteja pe ceilalți de riscul de infectare de fapt. Deci sunt județe unde se testează foarte, foarte mult, sunt foarte bine organizate. Într-adevăr sunt şi județe unde lucrurile ar putea să funcționeze mult mai bine. Aici ţine foarte mult și de organizarea la nivel local, să știți, pentru că la nivel central Ministerul Sănătății, Guvernul României au depus toate demersurile astfel încât aceste teste să existe, să existe resurse pentru toate laboratoarele, însă ține foarte mult să știți și de organizarea la nivel local, dacă într-o anumită entitate, într-o anumită zonă se fac eforturi, așa cum sunt, să vă dau câteva exemple, în București, Cluj, Timișoara, sunt orașe, județe în care se testează foarte, foarte mult, tocmai pentru că există un efort foarte mare pe care îl fac autoritățile locale./cmorozanu-RRA/ilapadat

Realizator: Au apărut informații conform cărora eficiența vaccinului AstraZeneca este mică în cazul infectării cu tulpina africană a virusului. Ce știți despre asta?

Andrei Baciu: Aici a fost o discuție puțin mai largă, mai amplă și trebuie să privim, la fel, lucrurile în context. Ce pot să îi asigur pe toți cei care ne ascultă este faptul că toate vaccinurile pe care le avem, inclusiv acesta de la AstraZeneca, sunt eficiente împotriva tuturor tulpinilor care circulă în România și în Uniunea Europeană. Altfel nu ar fi primit autorizație de punere pe piață, altfel nu ar fi fost folosite. Acum, discuțiile care pot avea diverse nuanțe științifice trebuie interpretate pe date solide. În Europa și în România, tulpinile de coronavirus existente și circulante, de fapt variațiile, că vorbim practic de același virus, care a suferit o mică mutație, o mică variație, practic aceste tulpini sunt sensibile și vaccinurile pe care le acem și care sunt folosite, sunt eficiente în totalitate împotriva acestor noi tulpini, deci să nu avem nici un fel de grijă din această perspectivă.

Realizator: Cât privește vaccinul Johnson&Johnson a fost aprobat oficial în Statele Unite. Este primul set administrat printr-o singură doză. Când va ajunge și în Europa, de fapt în România, pentru că asta ne interesează?

Andrei Baciu: Absolut. Este într-adevăr o veste foarte bună. Acest vaccin a depus și la Agenția Europeană a Medicamentului, instituția care face recomandare pentru obținerea autorizației, a depus toate documentele și pe informațiile pe care le avem în momentul de față, undeva în jurul datei de 11 martie, cel mai probabil, se va pronunța o rezoluție, o soluție cu privire la autorizația acestui vaccin. Într-adevăr unul dintre avantajele importante este acela că acest vaccin se administrează într-o singură doză, ceea ce îl face mult mai ușor de utilizat în zone îndepărtate, în zone cu un acces limitat la servicii de sănătate./cmorozanu/ilapadat

Însă mai are şi alte avantaje. Un alt avantaj îl reprezintă faptul că acesta poate fi păstrat o perioadă îndelungată de timp în condiții normale pentru vaccinuri - 2-8 grade, ceea ce practic e stocare într-un frigider normal. La fel, este extrem de important acest lucru, pentru că astfel poate fi utilizat de către entități medicale în cabinete medicale care nu au neapărat condiții speciale sau care nu sunt în apropierea unui depozit sau nu fac o activitate de centru de vaccinare intensă; şi atunci, îl face foarte-foarte accesibil. Aşteptăm să vedem pronunţarea Agenţiei Europene a Medicamentului de pe data de 11, după care, cel mai probabil în cel mai scurt timp, va ajunge şi în România. Ştim că UE are deja un contract semnat cu Johnson&Johnson și, în funcţie de tranşele care vor sosi, acestea vor fi distribuite proporțional fiecărui stat membru.

Realizator: Mai am două întrebări pentru dumneavoastră, la care am să vă rog să răspundeți pe scurt. Este stabilit deja că etapa a treia de vaccinare începe în data de 15 martie. Începe și fizic sau se deschid doar listele de așteptare?

Andrei Baciu: Etapa a treia de vaccinare va începe undeva în aprilie, însă programările pentru etapa a treia încep, într-adevăr, pe 15 martie, când o să lansăm o funcţie a aplicației care, practic, funcţionează ca o listă de așteptare. După care, indiferent când va fi momentul - sau, de fapt, în primul moment în care vom putea....

Realizator: Aplicaţia pe aceeași platformă de vaccinare?

Andrei Baciu: Absolut. Deci, vorbim de aceeași platformă, programare.vaccinare-covid.gov.ro, sau oricum şi prin celelalte modalităţi de programare, dar oricum pe această aplicaţie se va putea introduce și înregistra fiecare persoană într-o listă de așteptare; selectezi centrul şi data, după care respectiva persoană, în momentul în care se eliberează locaţia respectivă, va primi un mesaj şi va fi anunţată pentru confirmarea şi reconfirmarea de fapt a intenţiei de vaccinare la data şi locul stabilit. După care sunt 24 de ore în care persoana respectivă are timp la dispoziţie să reconfirme dorinţa de a se vaccina în condiţiile date.

Realizator: O ultim întrebare. Federația Solidaritatea Sanitară va protesta astăzi și mâine la parlament, în zilele în care sunt programate dezbaterea și aprobarea în plan a proiectului de lege pentru bugetul de stat pe 2021. Federația solicită creșterea alocării bugetare pentru sănătate, dar și respectarea drepturilor câștigate. Ce mesaj are Ministerul Sănătății pentru sindicaliști?

Andrei Baciu: Într-adevăr, sistemul de sănătate este unul cu multe imperfecțiuni şi care a fost solicitat la maxim în ultima perioadă. Fondurile alocate au crescut anul acesta şi se fac toate eforturile pentru a eficientiza cât mai mult toate fondurile existente, astfel încât personalul medical din sistemul de sănătate să beneficieze de toate fondurile şi de toate resursele necesare aliniate la standardele europene. Nu se pot repara şi împlini toate peste noapte; tot ce nu s-a construit în 30 de ani nu se poate recupera într-un singur an, însă se fac toate eforturile pentru a ajunge cât mai repede la standardele europene.

Realizator: Vă mulțumim pentru toate aceste precizări!

(PH)

Regulamentul concursului ”Radio România Actualități și Sportpartner vă îndeamnă la mișcare”  din cadrul emisiunii ”Matinal”
Matinal 12 Ianuarie 2025, 08:43

Regulamentul concursului ”Radio România Actualități și Sportpartner vă îndeamnă la mișcare” din cadrul emisiunii ”Matinal”

Concursul va începe luni 13 ianuarie şi se va încheia luni 31 martie 2025, cu derulare în cadrul emisiunii ”Matinal”, de luni...

Regulamentul concursului ”Radio România Actualități și Sportpartner vă îndeamnă la mișcare” din cadrul emisiunii ”Matinal”
Apel matinal: Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, despre polițele RCA
Matinal 30 Decembrie 2024, 08:28

Apel matinal: Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, despre polițele RCA

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, despre polițele RCA
APEL MATINAL – În direct cu Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție
Matinal 27 Decembrie 2024, 08:24

APEL MATINAL – În direct cu Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL – În direct cu Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție
APEL MATINAL: În direct cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop
Matinal 20 Decembrie 2024, 07:56

APEL MATINAL: În direct cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop

35 de ani de la Revoluție în contextul politic actual.

APEL MATINAL: În direct cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop
Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons
Matinal 18 Decembrie 2024, 18:31

Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons
Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
Matinal 12 Decembrie 2024, 18:53

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Matinal 04 Decembrie 2024, 19:07

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
Matinal 03 Decembrie 2024, 07:55

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu