Apel matinal
Apel matinal- invitatul de joi, Bogdan Banu, membru fondator al Comunităţii românilor din Washington DC.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Iulie 2019, 09:38
4 iulie - Ziua Naţională a Statelor Unite ale Americii, după ce în 1776 a fost adoptată Declaraţia de Independenţă faţă de Regatul Marii Britanii.
Documentul a fost ratificat atunci de către Congresul Continental, primul organism de conducere al noului stat creat.
La Bucureşti are loc joi recepţia oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii, cu ocazia celei de a 243 aniversări a Zilei Independenţei, iar noi suntem acum în direct cu invitatul "Apelului Matinal" de astăzi, Bogdan Banu, membru fondator al Comunităţii românilor din Washington DC.
Bună dimineaţa!
Bogdan Banu: Bună dimineaţa de la Washington!
Realizator: Bine aţi venit la "Matinal".
Felicitări, în primul rând, pentru modul în care aţi reuşit recent să puneţi în evidenţă ia, dar şi cultura şi tradiţiile româneşti în capitala Americii.
M-am gândit să încep cu felicitările ca să îndulcesc faptul aşa că v-am ţinut treaz până la ora asta, la dumneavoastră e trecut de miezul nopţii, mulţumim încă o dată că sunteţi alături de noi.
Din câte ştiu eu sunt anunţate manifestări speciale astăzi la Washington.
Administraţia preşedintelui Trump pregăteşte surprize.
Da, astăzi se pregăteşte o zi specială de 4 iulie.
Preşedintele Trump, aşa cum şi-a obişnuit atât suporterii săi, dar cât şi opozanţii face lucrurile un pic diferit.
Şi anul acesta, pentru prima oară din 1951, un preşedinte american va fi prezent la Washington de 4 iulie şi se va adresa publicului cu un mesaj.
Este ceva oarecum neobişnuit, mai ales că preşedintele Trump doreşte să aibă şi o paradă oarecum militară, care să însoţească sărbătoarea de 4 iulile din acest an.
Deja am văzut tancuri pe străzile Washingtonului, aşa ceva care nu s-a văzut aici de, poate, decenii şi vom avea, de asemenea, şi câteva zboruri cu avioane speciale.
Reporter: Ce înseamnă pentru americani, dar şi pentru dumneavoastră, românii din America, sărbătoarea naţională a Statelor Unite?
Cum se petrece, faceţi ceva deosebit în această zi?
Bogdan Banu: Pentru marea majoritate a americanilor, 4 iulie, de obicei este o sărbătoare pe care o să petrec în sânul comunităţilor locale în care trăiesc ei.
Aici e o tradiţie de ajuns de bine împământenită, de a avea parade cu focuri de artificii.
Marea majoritate a acestor parade sunt de obicei organizate în fiecare localitate cu participarea voluntarilor de la pompieri, cu forţele de poliţie, cu diferitele organizaţii civice, şcoli şi aşa mai departe.
E un în eveniment la care într-adevăr participă întreaga comunitate, iar seara sunt focuri de artificii în marea majoritate.
În Washington, Ziua de 4 iulie e sărbătorită un pic mai diferit, având în vedere că aici este capitala şi sunt focuri de artificii care de fapt sunt transmise şi la televizor şi de obicei în faţa Capitolului sau undeva în apropierea Monumentului lui Lincoln au loc şi concerte dedicate Zilei de 4 iulie cu fanfara militară, cu artişti de renume din toată ţara.
Şi românii care trăiesc în SUA sărbătoresc 4 iulie, alături de ceilalţi americani.
Pentru mulţi asta este a doua lor patrie şi 4 iulie e un moment să-şi exprime recunoştinţa faţă de SUA.
Realizator: O să mă mai opresc un pic la modul în care sărbătoresc americanii 4 iulie.
La noi, de 1 Decembrie există şi componenta gastronomică, pe lângă parade, concerte, artificii, sarmale sau fasole cu ciolan tradiţional, de 1 Decembrie.
La americani avem o componentă de genul ăsta?
Bogdan Banu: Nu cred că la un asemenea nivel şi aici sunt multe picnik-uri organizate de 4 iulie, nu lipsesc tradiţionalii hamburgeri şi hotdogs.
R ealizator: Şi-i fac oamenii acasă, nu în piaţă, nu?
Bogdan Banu: Nu, nu, de obicei se fac grătare în familie sau cu prietenii şi nu sunt cred că acele extravagante culinare care se întâlnesc la noi la unele sărbători.
Realizator: Am înţeles.
Vorbeam mai devreme de ziua iei şi de cultura şi tradiţiile româneşti, cum sunt primite, cum sunt văzute ele de publicul american?
Bogdan Banu: Ziua iei aici mai ales în Washington un eveniment care a reverberat foarte bine cu comunitatea.
Am sărbătorit ziua iei începând din 2013, primul an de fapt când a fost marcat evenimentul.
Bogdan Banu: Iar în 2015 primăria capitalei Washington a declarat ziua de 24 iunie, printr-o proclamaţie oficială, ca fiind Ziua Costumului Popular în capitala americană, conferind astfel prima recunoaştere oficială a acestei zi, din lume, şi este un eveniment la care...
Realizator: Costumul popular în general.
Bogdan Banu: Costumul popular românesc.
Realizator: Românesc.
Să reţinem, 24 iunie.
Bogdan Banu: Da, 24 iunie, da.
Realizator: E decretată zi, chiar şi la Washington, şi asta datorită eforturilor dumneavoastră, cu siguranţă, ale românilor, ale comunităţii româneşti din Washington.
Bogdan Banu: Bineînţeles.
Şi un eveniment pe care noi îl sărbătorim an de an.
Am avut anul trecut peste 200 şi ceva de români adunaţi în faţa Casei Albe, în costume populare, ceea ce a fost cea mai mare adunare a comunităţii româneşti din faţa Casei Albe, care a avut loc vreodată.
Realizator: Cum reuşiţi să ţineţi legătura între dumneavoastră, românii din America?
Ce vă uneşte, cât de mult aveţi posibilitatea să ţineţi legătura şi cu România, cu familia, eventual?
Bogdan Banu: Aici avem o comunitate, în zona Washingtonului, îndeajuns de bine închegată, îndeajuns de bine organizată, în parte, şi prin Organizaţia Românilor din Washington DC, şi avem întâlniri, aş spune, cel puţin lunare, evenimente culturale, sociale, pentru comunitate, despre comunitate, de a educa publicul american despre ceea ce înseamnă cultura şi tradiţiile româneşti.
Şi, în fapt, Ziua Iei se încadrează exact în acest gen de evenimente, care, pentru români, este un moment de a-şi afirma identitatea, iar pentru americani - de a învăţa despre costumul popular românesc, dar şi despre cultura şi tradiţiile româneşti.
Şi noi sperăm ca prin ceea ce facem aici, cu Ziua Iei, să creăm un impuls pentru cei din România să păstreze această frumoasă tradiţie a costumului popular şi să o transmită următoarelor generaţii.
Pentru că aici găsim costume care sunt din bunici păstrate cu sfinţenie, pentru că, pentru mulţi, înseamnă identitatea românească.
Realizator: Corect.
Mulţumim tare mult, o să vă zic odihnă plăcută acum, cred...
Bogdan Banu: Mulţumesc frumos şi vă doresc o sărbătoare de 4 iulie cât mai frumoasă şi la Bucureşti.
Realizator: Mulţumim tare mult!
Bogdan Banu, membru fondator al comunităţii românilor din Washington DC din Statele Unite, a fost în direct cu noi, aici, la Matinal.
Hai să reţinem, prin efortul românilor de acolo, 24 iunie a fost declarată la Washington Ziua Portului Popular Românesc.