Alertă în localităţile Gârliciu şi Ciobanu
UPDATE: Hidrologii menţin avertizările de cod roşu pe Dunăre la Brăila şi de cod portocaliu pe sectorul Cernavodă-Tulcea.
11 Iulie 2010, 11:09
Institutul naţional de hidrologie şi gospodărire a apelor a anunţat, duminică, într-un comunicat de presă, menţinerea nivelurilor peste cotele de pericol, inundaţie şi atenţie, din cauza propagării viiturii formate anterior.
Hidrologii menţin avertizările de cod roşu pe Dunăre la Brăila şi de cod portocaliu pe sectorul Cernavodă-Tulcea, aferent judeţelor Galaţi, Brăila, Constanţa şi Tulcea, în intervalul 11-12 iulie, iar între 12 şi 14 iulie codul portocaliu pe sectorul Brăila-Galaţi şi la Tulcea.
Situaţia se stabilizează în nord vestul judeţului Constanţa, la Gârliciu şi Ciobanu, dupa ce sâmbătă seara, digul de protecţie al localităţii s-a rupt.
Forţa apei a făcut în dig o breşă de peste 70 de metri care în cursul nopţii s-a mărit.
Apa a inundat mii de hectare de teren şi ameninţă casele.
Autorităţile au decis să evacueze şase familii din Gârliciu şi 12 din Ciobanu care au fugit din faţa apelor.
La Ciobanu, cu ajutorul jandamilor şi pompierilor, au fost evacuaţi nu numai locuitorii ci şi bunurile şi animalele.
Totodată, în cursul nopţii, sute de voluntari, pompieri, jandarmi şi poliţişti de frontieră au lucrat la supraînălţarea digului care protejează şoseaua ce leagă Gârliciu de Hîrşova pentru ca localitatea să nu rămână izolată.
Deşi cotele apelor Dunării au început să scadă, autorităţile sunt în alertă şi monitorizează situaţia din zonă pentru că apa înaintează prin breşa din digul de la Gârliciu.
Şi la Vadul Oii unde sâmbătă seara au fost observate infiltraţii în baza digului de protecţie al localităţii, situaţia este monitorizată iar autorităţile sunt pregătite să intervină în condiţiile în care situaţia o va impune.
10 familii şi-au părăsit sâmbătă seara locuinţele însă duminică dimineaţa s-au întors în gospodarii dar sunt pregatite să plece dacă digul va ceda.