Accidentul ecologic din Ungaria, monitorizat de partea română
Conform informaţiilor primite de Ministerul Mediului şi Pădurilor de la partea ungară, în următoarele zile nu se vor înregistra depăşiri ale valorilor maxime admise ale poluanţilor pe teritoriul României.
Articol de Răzvan Stancu, 06 Octombrie 2010, 15:49
Potrivit unui comunicat al Ministerul Mediului şi Pădurilor autorităţile din Ungaria au început decontaminarea râului Torna care a fost afectat de reziduurile toxice scurse dintr-un rezervor de la o fabrică de alumină.
Incidentul a avut loc în după-amiaza zilei de luni, 4 octombrie 2010, când aproximativ 700 de mii de metri cubi de reziduuri chimice, scurse dintr-un rezervor avariat, au inundat satul Kolontar, în vestul Ungariei, potrivit autorităţii pentru gestionarea dezastrelor.
Pentru a proteja calitatea apei din râul Marcal, pompierii şi personalul militar în cooperare cu direcţia apelor au deversat în râu substanţe care pot neutraliza substanţele toxice deversate, se arată în comunicat.
Conform informaţiilor primite de Ministerul Mediului şi Pădurilor de la partea ungară, în următoarele zile nu se vor înregistra depăşiri ale valorilor maxime admise ale concentraţiilor de poluanţi pe teritoriul României.
Ministrul român al mediului, Laszlo Borbely a contactat oficiali din guvernul Ungariei care au confirmat că nu există pericol de poluare pe Dunăre în acest moment.
Patru persoane au murit în Ungaria în urma scurgerilor de deşeuri
Accidentul ecologic din Ungaria a provocat patru decese, victimele fiind din satul Kolontar.
Printre cei peste 120 de răniţi se numără opt pompieri şi un ofiţer de poliţie, care au suferit arsuri chimice în timpul operaţiunilor de salvare, au declarat autorităţile, potrivit corespondentul România Actualităţi, Emil Groza.