Accident în Transnistria soldat cu posibile scurgeri radioactive
Autoritățile romane spun că măsurătorile făcute pană acum pe teritoriul României nu indică niciun pericol pentru țara noastră.
Articol de Bogdan Isopescu, 14 Martie 2019, 13:51
Autoritățile romane s-au autosesizat în legătură cu accidentul soldat cu posibile scurgeri radioactive din Transnistria și afirmă că măsurătorile făcute pană acum pe teritoriul României nu indică niciun pericol pentru țara noastră. Pe de altă parte reprezentanții Ministerului Mediului spun că autoritățile romane nu au fost informate de către omologii din Republica Moldova despre incidentul de la Uzina Metalurgică din Transnistria. Informațiile avizate în acest caz circulă foarte greu în condițiile în care nici Transnistria nu comunică eficient cu oficialitățile de la Chișinău iar multe detalii au fost aflate inițial de pe mediile de socializare.
Nu există pană acum nici o informație oficială clară în legătură cu motivele accidentului și nici dacă scurgerile înregistrate ulterior ar fi radioactive. Primele informații au apărut pe mediile de socializare și în presa de la Chișinău, indicand faptul că incidentul s-ar fi soldat cu scurgeri radioactive. Ulterior Biroul pentru Politici de Reintegrare al Guvernului de la Chişinău, confirma faptul că pe 5 martie, La Uzina Metalurgică de la Rîbniţa, din Transnistria, la 200 de kilometri de granița cu Romania, a avut loc un incident în urma căruia a fost oprită activitatea cuptorului de producție, însă nu specifică nimic în legătură cu scurgerile radioactive. Aceleași surse spun că, în urma incidentului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă nu a fost solicitat să intervină dar că la fața locului se află o echipă care cercetează situația pentru a aduce clarificări.
Autoritățile Romane spun că nici ele nu au fost informate de omologii de le Chișinău, dar s-au autosesizat și fac măsurători pe graniță. Pană acum nu s-a înregistrat nici un semn de radioactivitate.
Purtătorul de cuvant al Ministerului Roman al Mediului, Mihai Drăgan, spune că autoritatile romane au efectuat masuratori la granita, nivelurile inregistrate fiind de zece ori mai mici fata de pragul de alerta. Autoritatile romane monitorizeaza in continuare situatia.
Întrucat relațiile dintre Republica Moldova și regiunea Transnistreană nu sunt dintre cele mai bune, informații au apărut inițial pe mediile de socializare și apoi în presă, de unde au fost luate atat de autoritățile de la Chișinău cat și de autoritățile romane. Conform acestor informații de pe mediile de socializare, incidentul de la Rabnița a provocat creșterea nivelului radiațiilor de 300 de ori peste norma admisă, iar la fața locului s-a deplasat imediat o echipă de 40 de persoane în costume speciale, cerand muncitorilor să păstreze tăcerea. Pnă acum, însă, nici o oficialitate nu confirmă pericolul de radioactivitate iar meteorologii din Republica Moldova ca și autoritățile de la București, nu au lansat nici o avertizare afirmand că măsurătorile nu indică modificări ale nivelului de radioactivitate.