Ascultă Radio România Actualitaţi Live

75 de ani de la lansarea Radio Basarabia

Radio Basarabia a permis dezvoltarea şi consolidarea reţelei de radiofonie românească şi a fost un răspuns al autorităţilor române în faţa expansiunii comunismului sovietic.

Clădirea postului Radio Basarabia, în 1937. Foto: arhiva SRR.

Articol de Costi Dumăscu, 08 Octombrie 2014, 13:46

Miecuri se împlinesc 75 de ani de la lansarea Radio Basarabia, cunoscut în prezent ca Radio Chişinău.

Radio Basarabia a permis dezvoltarea şi consolidarea reţelei de radiofonie românească şi a fost, în acelaşi timp, un răspuns al autorităţilor române în faţa expansiunii comunismului sovietic.

Postul avea un program propriu, alcătuit în întregime din emisiuni muzicale şi din radiojurnale.

Radio Basarabia a funcţionat doar 300 de zile.

În iunie 1940, postul a fost preluat de puterea sovietică, iar în 1941 - odată cu retragerea Armatei Roşii din Basarabia - clădirea, emiţătorul şi antena au fost aruncate în aer.

Cu 3 ani în urmă, pe 1 decembrie, Radio România a relansat în Republica Moldova postul Radio Chişinău.

Istoria Radio Basarabia

de Alexandru Lancuzov

Dar implicarea Radiodifuziunii Române în zona audiovizualului din Republica Moldova este veche de peste 72 de ani.

Inaugurat la data de 8 octombrie 1939, Postul de Emisie Radio Basarabia de la Chişinău a permis dezvoltarea şi consolidarea reţelei de radiofonie românească dar este, în acelaşi timp, şi un răspuns al regimului autoritar condus de Carol al II-lea în faţa expansiunii comunismului sovietic.

Primăria Chişinău a cedat Societăţii Române de Radiodifuziune, în 1937, clădirea fostului Teatru Puşkin din strada Carol I pentru a deschide noul post de radio.

Radio Basarabia a fost dotat cu material tehnic de la Societatea Română de Radiodifuziune.

"...e bine de ştiut că Radio-Chişinău a fost construit din rezervele de material tehnic ale Societăţii Române de Radio, modificate şi adaptate noii lor meniri. Nu s-au adus din străinătate decât foarte puţine piese noi, strict trebuincioase. Într-o epocă în care fiecare leu contează, economia făcută prin această bună gospodărire este cât se poate de lăudabilă. Odată montarea postului începută, s-au născut o serie de probleme tehnice pe care inginerii noştrii le-au soluţionat practic, la faţa locului pentru ca emisiunile noului post să domine perfect regiunea de Nord-Est a ţării până în cele mai ascunse unghere ale ei”, afirma Dan Sărăţeanu, Director General între 1937-1940.

Foto: Construcția Postului Radio Basarabia în 1937. Sursa: Arhiva SRR.

Soluţia propusă de inginerul Gheorghe Ciolac prevedea un post de emisie la Chişinău şi legarea studiourilor din Chişinău şi Iaşi prin cablu aerian.

"Prin instalarea acestui post de radio emisiune la Chişinău se va putea desfăşura, cât mai larg, atât propaganda cât şi cultura naţională, astfel ca ea să fie cunoscută de toţi locuitorii acestei provincii, ceea ce este în interesul Ţării. Afară de aceasta, Chişinăul, fiind un centru de cultură foarte dezvoltat, postul de radio ar da prilejul intelectualilor, artiştilor şi instituţiilor de cultură să manifeste şi să contribuie la programele ce se vor emite, răspândind astfel învăţătura şi cultura românească peste hotare şi în toate straturile sociale” se arăta în jurnalul primăriei Chişinău care cedează Societăţii Române de Radiodifuziune, în 1937, clădirea fostului Teatru Puşkin din strada Carol I.

Conducerea radioului din care făceau parte Dan Sărăţeanu (director general), prof. Dragomir Hurmuzescu, Pamfil Şeicaru, Ştefan Şoimescu ş.a. a decis ca denumirea noului post să fie Radio Basarabia dar şi tranformarea fostului emiţător de la Bod - judeţul Braşov.

Firma Marconi urma să instaleze la Chişinău emiţătorul de 20 kw. care a devenit cel mai bun din ţară datorită antenei moderne anti-fading care reduce radiaţia şi favorizează propagarea undelor ce călătoresc aproape de suprafaţa solului - Revista Radio Universul 1939.

Lucrările de amenajare ale fostului Auditoriu Puşkin au început în iarna anului 1937 iar contractele pentru refacerea instalaţiilor şi dotarea tehnică au fost atribuite unor firme din ţară dar şi din străinătate. Măsurătorile efectuate după montarea postului au demonstrat că Radio-Basarabia acoperă cu rezultate foarte bune teritoriul dintre Siret şi Nistru.

Recepţia era clară şi puternică, atât ziua cât şi noaptea, eliminând practic influenţa posturilor ruseşti de la Tiraspol şi Odessa. Emisiunile experimentale au început în primele zile din iunie 1939 dar programul zilnic era redus la 2 ore, între 21 00 şi 23 00.

Inaugurarea Radio Basarabia

Radio Basarabia, condus iniţial de Gheorghe Neamu, a fost inaugurat oficial pe 8 octombrie 1939 prin transmiterea liturghiei de la Catedrala Mitropoliei din Chişinău.

Programul era alcătuit în întregime din emisiuni muzicale şi din radiojurnale în limbile română şi rusă.

Foto: Clădirea Radio Basarabia. Sursa: Arhiva SRR.

Postul avea o antenă amplasată pe 3 piloni, neancoraţi, cu înălţimea de 110 metri, fiecare la o distanţă de 150 metri unul faţă de celălalt. Priza în pământ a antenei era radială şi avea 120 de fire.

Puterea sa de emisie putea fi sporită de la 20 kw până la aproape 200 kw iar recepţia era posibilă până la Moscova sau Leningrad datorită propagării directe a undei.

Cele trei studiouri (cel mare destinat orchestrelor simfonice, corurilor fanfarei şi operei, cel mijlociu pentru muzică de cameră şi solişti, iar al treilea alocat conferenţiarilor şi crainicilor) au fost dotate şi tratate acustic cu cea mai modernă aparatură.

Programele Radio Basarabia

Radio Basarabia avea în structură şase servicii: Direcţia şi Secretariatul, Serviciul Tehnic, Serviciul Programelor, Serviciul Administrativ, Serviciul Contenciosului şi cel Comercial.

Programele şi conferinţele se expediau Direcţiei Generale a SRR pentru a fi vizate, foaia de control cu programul zilnic se redacta înainte de orele 11.00 iar "Bunul de microfon" pentru programul muzical era semnat de şeful Serviciului muzical şi apoi predat Directorului pentru "Bunul de emisiune” - dosar nr. 33 din 1940, Arhiva scrisă a SRR.

Programul Muzical era structurat cu cinci săptămâni înainte de difuzare şi principiul general este de împletire a a muzicii uşoare cu muzica grea pentru a nu obosi auditoriul.

O deosebită atenţie era dată folclorului, soliştii tarafurilor trebuiau să treacă o probă de voce (în limba română) iar textul melodiei se viza de către şeful secţiei literare.

Cât priveşte programul vorbit alcătuie de serviciul literar, acesta trebuia să se integreze în "nevoile de moment ale sufletului românesc" se arată în instrucţiunile pentru funcţionarea Postului.

"Cuvântul va fi legat de actualitate, ori va actualiza, potrivit cerinţelor vremii fapte şi idei ale trecutului. Cuvântul ce se va emite, trebuie să aducă probleme curente, să iniţieze şi să informeze. Radioul trebuie să lupte pentru ţară, pentru credinţă, pentru lege şi monarhie. Conferenţiarii, lectorii şi cronicarii vor fi aleşi dintre cărturarii, oamenii de ştiinţă şi scriitorii noştrii recunoscuţi. Nu se va îngădui în conferinţe, în cronici şi lecturi nimic polemic, agresiv, trivial, imoral aţâţător la ură contra ordinei de stat, sau deunător legăturilor noastre cu străinătatea."

Conferenţiarii propuşi erau invitaţi să-şi trimită textele cu 10 zile înainte de difuzare iar prelegerile trebuiau să fie însoţite de referatul şefului serviciului literar care se aproba la Bucureşti.

Radio Basarabia, pierdut în 1940

Invadarea Basarabiei de către armatele sovietice în iunie 1940 a însemnat pierderea postului Radio Basarabia.

Totuşi, cea mai mare parte a materialelor de rezervă, personalul şi arhiva au fost retrase la Huşi, dar nu şi emiţătorul de 20 kw.

După revenirea armatelor şi a administraţiei române în Basarabia, SRR i-a trimis la Chişinău pe ing. Emil Petraşcu şi pe Alexandru Hodoş pentru a evalua pagubele produse de armatele ruseşti în retragere.

Clădirea postului, emiţătorul şi pilonii antenei au fost distruse prin dinamitare iar toate aparatele de radio-recepţie fuseseră confiscate.

Deschiderea postului Radio Moldova de la Iaşi, în noiembrie 1941 a permis reluarea transmisiilor de radio în ţinuturile Moldovei, Bucovinei, Basarabiei şi Transnistriei.

Acesta va emite neîntrerupt până în martie 1944 atunci când realităţile de pe front au impus evacuarea lui.

Sute de vehicule militare britanice, în drum spre un exerciţiu NATO în România
România 18 Ianuarie 2025, 12:01

Sute de vehicule militare britanice, în drum spre un exerciţiu NATO în România

Peste 2.400 de militari britanici participă cu 730 de vehicule militare.

Sute de vehicule militare britanice, în drum spre un exerciţiu NATO în România
SRI a prezentat detalii despre obiectivele strategice pe care un cetăţean columbian intenţiona să le arunce în aer
România 18 Ianuarie 2025, 11:57

SRI a prezentat detalii despre obiectivele strategice pe care un cetăţean columbian intenţiona să le arunce în aer

Potrivit SRI, columbianul era afiliat unei reţele extinse de sabotori, controlată prin interpuşi de serviciile secrete...

SRI a prezentat detalii despre obiectivele strategice pe care un cetăţean columbian intenţiona să le arunce în aer
OUG privind organizarea alegerilor prezidenţiale, publicată în Monitorul Oficial
România 18 Ianuarie 2025, 09:27

OUG privind organizarea alegerilor prezidenţiale, publicată în Monitorul Oficial

La alegerile pentru preşedintele României, duminică, 4 mai, votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora 21:00, dar...

OUG privind organizarea alegerilor prezidenţiale, publicată în Monitorul Oficial
Călin Georgescu cere reluarea celui de-al doilea tur de scrutin
România 18 Ianuarie 2025, 09:08

Călin Georgescu cere reluarea celui de-al doilea tur de scrutin

Reacţia lui Călin Georgescu, după decizia de vineri a ICCJ privind anularea alegerilor prezidenţiale.

Călin Georgescu cere reluarea celui de-al doilea tur de scrutin
MApN: resturile de drone căzute noaptea trecută pe teritoriul României nu au afectat infrastructura
România 17 Ianuarie 2025, 23:17

MApN: resturile de drone căzute noaptea trecută pe teritoriul României nu au afectat infrastructura

Nu au fost semnalate pagube materiale.

MApN: resturile de drone căzute noaptea trecută pe teritoriul României nu au afectat infrastructura
ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale
România 17 Ianuarie 2025, 23:14

ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale

Estre programat ca primul tren nou să sosească în România la vară.

ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale
Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri
România 17 Ianuarie 2025, 22:13

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri

Ministrul sănătăţii Alexandru Rafila susţine că sunt 21.000 de medici rezidenţi români.

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri
SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România
România 17 Ianuarie 2025, 19:56

SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România

În intervalul iulie-august, România a fost vizată de mai multe tentative de sabotaj abandonate, afirmă Serviciul într-un...

SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România