42 de ani de la cutremurul devastator din 1977
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului marchează luni împlinirea a 42 de ani de la cutremurul devastator din 1977.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Martie 2019, 08:27
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului marchează luni împlinirea a 42 de ani de la cutremurul devastator din 1977 printr-o serie de evenimente de conştientizare a riscului producerii unui nou seism major în România.
Potrivit experţilor, cele mai sigure clădiri din Bucureşti sunt cele construite între 1963 şi 1989 sau cele care au fost ridicate după anul 2000.
Redactorul RRA Bogdan Isopescu are detalii:"Experţii spun că în 1963 au fost adoptate primele norme complete în domeniul rezistenţei clădirilor la sesim şi ca atare tot ce s-a construit înainte de această dată poate prezenta riscuri.
Dintre acestea, clădirile cu un nivel sau două ar putea trece testul unui cutremur ca cel din 1977 în mai mare măsură, însă cele care depăşesc trei etaje prezintă riscuri ridicate.
Aceleaşi riscuri le prezintă clădirile de peste trei etaje construite între 1990 şi 2001 pentru că, afirmă aceiaşi specialişti, în acea perioadă s-a construit mult fără a respecta normele sau chiar fără autorizaţie.
Alexandru Cojocariu - expert în rezistenţa clădirilor la sesim: "Ce s-a construit între 1990 şi 2000, o vreme când nu exista PUG-ul Bucureştiului şi nu exista obligaţia proiectului tehnic pentru emiterea autorizaţiilor de construire.
Drept pentru care lumea construia cum îi trăznea prin cap, lua o amendă de şapte milioane, plătibil jumătate în 48 de ore şi intra în legalitate."
Primăria Generală a făcut în anii '90 o primă evaluare pentru clădirile mari, construite înainte de 1963 şi a reieşit că există aproape 400 de imobile cu risc seismic ridicat.
Expertize au fost făcute şi pentru blocurile construite în perioada comunistă, cele care se pare că respectă normele la fel de bine ca şi clădirile construite după anul 2001.
Primăria nu poate însă derula expertize pentru toate clădirile din Bucureşti aflate în proprietate privată, aşa că există foarte multe care scapă controlului.
De aceea specialiştii recomandă tuturor proprietarilor să ceară o expertiză seismică a clădirilor în care locuiesc pentru a şti dacă trăiesc în siguranţă."